Spanje komt met financieel plan voor regio's

De Spaanse regering stemt in met de gezamenlijke uitgifte van obligaties door de Spaanse regio's. Dat zei een regeringswoordvoerder vandaag.

Deze zogeheten hispanobono's moeten het eenvoudiger maken voor de regio's om geld op te halen op de markten. De leningen worden gegarandeerd door de centrale Spaanse overheid.

'Het doel is om de druk op de regio's te verminderen', aldus de woordvoerder, die aangaf dat de regering vrijdag instemt met de uitgifte van de obligaties. 'Die druk is vaak groter dan die op de centrale overheid, waardoor sommige regio's niet terecht kunnen op de markt.'

Eerder op de dag meldde persbureau Reuters op basis van regeringsbronnen dat Spanje ook de markt op wil om het bedrag op te halen dat nodig is om het noodlijdende Bankia overeind te houden. Die fusiebank vroeg eind vorige week om 19 miljard euro aan noodsteun.

De banken en de regios' zijn de grote hoofdpijndossiers van de Spaanse regering. Die worstelt met een hoog overheidstekort en een almaar groeiende staatsschuld. De nieuwe obligaties die moeten worden uitgegeven voor de steun verslechteren die situatie.

Door de financiële problemen is geld lenen duur voor de Spaanse overheid. Deze week steeg de rente op 10-jarige Spaanse obligaties naar 6,5 procent. Daarmee ligt de rente die Spanje bij de uitgifte van 10-jaarsleningen zou moeten betalen ruim 5 procentpunt hoger dan de rente die aan Duitsland wordt gevraagd.

Premier Mariano Rajoy benadrukte maandag dat Spanje de financiële problemen zonder steun van buiten de baas kan. Veel economen twijfelen daar echter aan. 'Spanje zal enige vorm van externe hulp nodig hebben', stelde de Europadeskundige van zakenbank Jefferies. 'De situatie is niet houdbaar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden