Spanjaard in top ECB, Nederlander blundert met bonussen

Deze week in de winnaar en verliezer van de week: Luis de Guindos (ECB) en Wopke Hoekstra (minister van Financiën).

Wopke Hoekstra Beeld anp

Winnaar

Op het dieptepunt van de eurocrisis in 2012 voerde de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos persoonlijk gesprekken met de ECB en de EU voor financiële steun bij het herkapitaliseren van de eigen bankensector. Een bedrag werd er officieel niet genoemd, maar naar verluidt zou hij tot 100 miljard euro kunnen gaan. Sindsdien heeft hij het Spaanse Wirtschaftswunder gerealiseerd.

Deze week werd bekend dat De Guindos vicevoorzitter wordt van de Europese Centrale Bank (ECB), de tweede man achter voorzitter Mario Draghi wiens termijn volgend jaar afloopt en wiens vervanger vermoedelijk een Duitse havik wordt.

Wie als euroland met zijn financiën in de toekomst in de knoop raakt, moet vooral bij De Guindos aankloppen. De vice-voorzitter zal moeilijk nee kunnen zeggen tegen een steunoperatie. Hij zal er ook met een gulle blik voor waken dat in de toekomst de spreads (de renteverschillen) niet meer zo snel oplopen als in 2012. De Guindos weet wat het omvallen van een bank betekent. Hij was de baas van Lehman Brothers in Iberia, toen de bank in 2008 ten onder ging en de kredietcrisis escaleerde. Dat hij nu tot zeker 2026 het op een na belangrijkste gezicht van de ECB wordt is een opsteker voor de zuidelijke landen. Die houden met hem een vinger aan de pols in de woelige eurozone.

Luis de Guindos Beeld Bloomberg via Getty Images

Winnaar

Luis de Guindos
Spaanse minister
Duif vliegt binnen in de top van de ECB.

Verliezer

De nieuwe minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde de rode loper uitrollen voor de Londense haute finance die na de Brexit de City zou willen verruilen voor een plekje in een van de financiële centra op het continent.

In Nederland gevestigde handelshuizen, die voor eigen rekening en risico handelen, zouden uitgezonderd moeten worden van de regel dat de bonussen niet hoger mogen zijn dan 20 procent van het basisloon. Het gaat hierbij met name om zogenoemde bedrijven die met computergestuurde programma's over de hele wereld flitshandel bedrijven.

Wopke Hoekstra Beeld anp

Maar toen Hoekstra dit deze week voorstelde aan de Tweede Kamer kreeg hij nul op het rekest. Hoekstra was vergeten hoe gevoelig bonussen in Nederland liggen, zeker nu er ook nog over een maand verkiezingen aankomen. Het is slikken voor de minister.

Veel whizzkids zijn nu eenmaal gewend om bonussen van 50 tot 100 procent van hun vaste salaris te krijgen. Weliswaar zegt de AFM een oogje dicht te knijpen, totdat Brussel met Europese regelgeving komt. Maar er is nu voldoende wantrouwen om als Brexitdissident niet voor de Zuidas te kiezen.

Volgens Hoekstra is er een reëel risico dat 'een substantieel deel' van deze partijen zelfs uit Nederland vertrekt. Voordat hij het weet gaan lege plekken Hoekstra-gaten heten.

Verliezer

Wopke Hoekstra
Nederlandse minister
Mag flitshandel niet paaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden