Spaarder merkt niets van rentestap ECB

De Europese Centrale Bank heeft donderdag de rente voor de tweede keer in drie maanden met een kwart procent verhoogd....

‘Het verbaast me eigenlijk’, zegt Lidy Groenewoud, die bij dataleverancier Moneyview de spaartarieven volgt. ‘Ik had gedacht dat ze de hoogte zouden ingaan. Maar in plaats daarvan blijven de spaarrentes bij de banken gelijk, of zijn ze zelfs gedaald.’

En dat terwijl de Europese Centrale Bank gisteren voor de tweede keer in drie maanden de rente heeft verhoogd. Na twee jaar op een historisch laag niveau van 2 procent te hebben gestaan, komt het officiële rentetarief nu op 2,5 procent uit. Bankpresident Jean-Claude Trichet wil daarmee de inflatie temmen. Door de hoge olieprijs en de aantrekkende economische groei in de eurozone – de ECB-economen verwachten dat die dit jaar op 2,1 procent uitkomt – ligt de inflatie momenteel boven Trichets ‘pijngrens’ van 2 procent.

Volgens de analisten is het eind van de renteverhogingen nog niet in zicht. ‘Wij verwachten dit jaar nog drie renteverhogingen’, zegt Charles Kalshoven, econoom bij ABN Amro. Daardoor is ook de euribor, de dagrente die banken elkaar rekenen voor het uitlenen van geld, de afgelopen maanden sterk opgelopen.

Maar de consument merkt er vooralsnog weinig van, althans de sparende consument. ‘Rentebesluiten van de ECB hebben op korte termijn een zeer beperkte invloed op de huidige spaarrente’, zegt woordvoerster Adjana Nieuwkoop van ASN Bank.

‘Wij weten nog niet of we de spaarrente gaan verhogen’, zegt ook Mark Beers, woordvoerder van de Postbank. ‘Bij het vaststellen van de rente kijken wij naar zowel de korte rentes, zoals de euribor, als naar de lange rente’ (de rente op staatsleningen met een looptijd van bijvoorbeeld tien jaar, red.). Spaargeld staat vaak immers langere tijd, dat wil zeggen langer dan een jaar, op een rekening.

Banken kijken vaak selectief, constateert Edmond Hilhorst, directeur van Independer, een vergelijkingswebsite voor financiële diensten. ‘Als de ECB de rente verhoogt, betekent dat niet dat de spaartarieven meestijgen’, zegt hij. ‘Zo proberen de banken wat extra marge te maken. Bovendien zie je dat renteverhogingen sneller worden doorberekend op de markt voor leningen dan op de spaarmarkt.’

Hoe dat mogelijk is? Beers van de Postbank: ‘Voor het vaststellen van de spaartarieven maakt het veel uit wat de concurrentie doet.’ Zolang de concurrent niets onderneemt, is er geen reden zelf wél actie te ondernemen. Maar zodra een financiële instelling omhooggaat, volgt de rest snel. Zo kwamen drie jaar geleden spaarrentes tot 5 procent voor, in een periode waarin de banken concurreerden om de particuliere belegger die zijn geld geschrokken van de aandelenmarkt haalde. En dat terwijl de korte rente indertijd was gedaald.

Huizenbezitters met een variabele hypotheek zullen de renteverhogingen van de ECB echter wél meteen opmerken. ‘Het is niet helemaal transparant, maar de rente op een variabele hypotheek wordt aan het eind van de maand aan de euribor aangepast’, zegt Kalshoven van ABN Amro. In dit geval naar boven, welteverstaan.

Ook nieuwe huiseigenaren die hun rente voor korte tijd vastzetten, krijgen door de rentestappen van de ECB te maken met een duurdere hypotheek. Bij langlopende hypotheken is dat niet zo, want de rente daarop wordt minder door de ECB beïnvloed. Groenewoud van Moneyview: ‘Wat opvalt, is dat de rente op kortlopende, en op langlopende hypotheken naar elkaar toe zijn gekropen in de afgelopen maanden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden