Spaarder lijkt beter af in Bulgarije

De rente is in andere EU-landen een stuk hoger. Reden voor Nederlandse spaarders om een rekening te openen in bijvoorbeeld Oost-Europa, via een nieuwe service. Maar is dat wel veilig?

DNB-president Nout Wellink en minister van Financiën Wouter Bos tijdens een persconferentie over Icesave in 2008. Beeld Martijn Beekman
DNB-president Nout Wellink en minister van Financiën Wouter Bos tijdens een persconferentie over Icesave in 2008.Beeld Martijn Beekman

Wie nog iets aan spaargeld wil verdienen, moet in andere EU-landen zijn. Daar zijn banken actief die nog schermen met rentes tot 2,5 procent, terwijl in Nederland hoogstens 1 procent rente is te krijgen.

Het Nederlandse Binckbank wil nu een platform beginnen dat de mogelijkheid biedt om spaarrekeningen bij buitenlandse banken te openen. Daarnaast wil de Duitse financiële instelling Raisin, die een dergelijke dienst al sinds 2014 aanbiedt in eigen land, met een nieuwe site ook Nederlandse spaarders aantrekken. Raisin biedt spaarrekeningen aan bij partnerbanken in landen als Bulgarije, Tsjechië, Slowakije en Ierland waar nog rentes tot 2,5 procent worden geboden. In totaal heeft Raisin al bijna 1 miljard euro aan spaargeld binnengehaald.

Woordvoerder Harmen van der Schoor van Binckbank zegt dat niet vaststaat dat ook zij in die landen met banken in zee gaan. 'We hebben bij onze cliënten onderzocht wat zij van spaarrekeningen verwachten. Dat zijn achtereenvolgens veiligheid, gemak, spreiding en rente. Dus veiligheid is het belangrijkste. We beperken ons tot landen waar een depositogarantiestelsel geldt van 100 duizend euro. Maar in die landen kijken we ook nog wat de veiligste banken zijn.' In eerste instantie wil Binck zich beperken tot landen waar het zelf een kantoor heeft: België, Frankrijk en Italië. 'Wat wel duidelijk is, is dat veel spaarders hun geld zo veel mogelijk over verschillende banken willen spreiden', aldus Van der Schoor.

Risico's nemen

Nederland kampt nog met het trauma van de ondergang van de IJslandse bank Landsbanki, die in Nederland als Icesave een populair spaarproduct aanbood met een hoge rente. Begin oktober 2008 ging Landsbanki failliet en sleepte Icesave in zijn val mee, terwijl ruim 100 duizend spaarders in Nederland 1,4 miljard euro hadden ingelegd. Omdat ook de IJslandse overheid failliet ging, die de eerste 20 duizend van iedere spaarrekening had gegarandeerd, dreigden spaarders hun geld kwijt te zijn. Maar de Nederlandse overheid en De Nederlandsche Bank, die Icesave een vergunning had verleend, vergoedden later de schade. IJsland heeft alles terugbetaald.

Spaarders lijken nu weer bereid risico's te nemen. Gisteren verlaagden ABN Amro en Rabobank op hun vrij opneembare spaarrekeningen de rente nog van 0,6 procent naar 0,5 procent. Dat betekent dat spaarders met een saldo boven het in box 3 vrijgestelde bedrag er flink op achteruit gaan. Zij moeten 1,2 procent van hun saldo aan belasting betalen en verliezen ook nog geld vanwege de inflatie. In totaal staat in Nederland 334 miljard euro op spaarrekeningen, waarvan 85 procent op vrij opneembare rekening. Nationale-Nederlanden, NIBC en Argenta (een Belgische verzekeraar) bieden nu de hoogste rente: 1 procent. Triodos staat met een spaarrente van 0,3 procent onderaan. In Nederland timmeren ook al een aantal dochters van Turkse banken aan de weg (Garanti, Yapi Kredi en Anadolu), maar die opereren met een vergunning van De Nederlandsche Bank en vallen onder het Nederlandse depositostelsel. Dat geldt weer niet voor de Bigbank uit Estland, die hier ook agressief spaarrekeningen aan de man brengt. Bigbank valt onder het Estlandse depositogarantiestelsel en ook onder het Estlandse toezicht.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Vergunning

Alle landen in Europa kennen nu dezelfde overheidsgarantie op spaargelden van 100 duizend euro. Daarnaast kunnen ook in niet-eurolanden als Bulgarije, Polen, Tsjechië en Groot-Brittannië eurorekeningen worden geopend, waardoor er geen valutarisico is. Maar daarmee zijn de risico's niet verdwenen. Zo keren meerdere banken de rente pas in één keer uit nadat het geld vijf jaar op een rekening heeft gestaan. Als de Fibank in Bulgarije voor die tijd failliet gaat, zal de nog niet betaalde rente worden misgelopen. Overigens hebben Binckbank en Raisin een vergunning nodig als ze in Nederland willen bemiddelen in spaarrekeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden