Spaanse zonnepanelengigant richting faillissement

Albengoa, het bedrijf uit Sevilla dat wereldmarktleider werd in zonnetorens, stevent af op een faillissement. Wat ging er mis?

Steven Adolf
null Beeld reuters
Beeld reuters

Abengoa, de Spaanse multinational in zonne-energie, zit diep in de problemen. De schuld aan de banken is opgelopen tot 9 miljard euro, een record voor een beursgenoteerd Spaans bedrijf. Sinds juli van dit jaar slonk de koers van het aandeel Abengoa met 85 procent, waardoor de beurswaarde nog maar 400 miljoen euro bedraagt. Woensdag vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.

Eerder deze maand leek het er nog op dat Abengoa kon worden gered door Gestamp. Deze Baskische fabrikant van auto-onderdelen zou 28 procent van de aandelen overnemen op voorwaarde dat er voor 1,5 miljard euro aan nieuwe bankleningen zou komen. Maar toen dat niet doorging, haakten de Basken af.

Daarmee is een belangrijke kans op redding van dit Spaanse paradepaard in duurzame energie verkeken. Abengoa, oorspronkelijk een familiebedrijf uit Sevilla, is actief in 76 landen, waaronder Dubai, Brazilië, de Verenigde Staten en ook Nederland, met in totaal bijna 30.000 werknemers in dienst. De onderneming werd groot door de bouw van zonnetorens met spiegels en andere duurzame energieprojecten. Spectaculair is het zonnetorenpark in Sanlúcar la Mayor, bij Sevilla.

De snelle expansie lijkt echter zijn tol te eisen. Steeds vaker kwamen berichten over managementproblemen naar buiten. Eind september werd Felipe Benjumea, zoon van de oprichter, door de banken gedwongen af te treden als bestuursvoorzitter. De problemen werden nog groter door ongunstige nieuwe regelgeving voor duurzame energie in Brazilië en Spanje zelf.

Inmiddels is Abengoa beland in een vicieuze cirkel van almaar oplopende schulden en projecten die door gebrek aan kapitaal niet kunnen worden gerealiseerd. Naast de bankenschuld heeft Abengoa nog eens 5,4 miljard aan leningen uitstaan bij zijn leveranciers. De totale passiva op de balans, inclusief uitstaande obligaties, bedragen bijna 25 miljard euro.

null Beeld .
Beeld .

Woensdag heeft het bedrijf uitstel van betaling aangevraagd. Ook heeft het onder druk van de banken al voor 1,2 miljard aan dochterondernemingen verkocht.

De dreigende ondergang van Abengoa beheerste de afgelopen dagen het financiële en politieke nieuws in Spanje. Minister van Industrie José Manuel Soria, die in het verleden nogal eens grote traditionele energiebedrijven steunde ten koste van de zonne-energie, liet weten optimistisch te zijn over de mogelijkheid dat Abengoa alsnog wordt gered. De Spaanse staat zit voor 700 miljoen euro in Abengoa, onder meer via leningen van de genationaliseerde bank Bankia. De voorzitter van de Spaanse werkgeversvereniging, Juan Rosell, zinspeelde op een snelle oplossing van de problemen. Vakbonden toonden zich echter bezorgd over een mogelijke golf van ontslagen bij Abengoa.

In de Spaanse pers wordt gesuggereerd dat de banken inmiddels contact hebben met investeringsfondsen die willen meedoen aan een nieuwe kapitaalinjectie om het eigen vermogen van Abengoa te versterken.

Zeker na de grote koersdalingen op de beurs wordt er nu echter rekening mee gehouden dat het toch misgaat en dat het ooit zo glorierijke familiebedrijf in handen komt van nieuwe eigenaren die tot een complete uitverkoop zullen overgaan. Na aflossing van de schuldenberg zou dat dan mogelijk toch nog winst kunnen opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden