Spaanse politie pakt financiers van Baskische ETA-terreur

De Spaanse justitie heeft een netwerk van bedrijven opgerold dat zich bezighoudt met het witwassen van geld voor de Baskische terroristische organisatie ETA....

Van onze correspondent

MADRID

Bij twintig invallen in Baskenland heeft de politie bedrijfsadministraties in beslag genomen. Tien personen zijn aangehouden, onder wie vier leden van de Radicaal Socialistisch Coördinator (KAS), een overkoepelende organisatie van de ETA en aan haar verwante vakbonden en politieke partijen.

De Spaanse autoriteiten zijn er altijd van uitgegaan dat het financiële model van de ETA geënt is op dat van de maffia. Het geld dat de terreurgroep incasseert aan losgelden bij ontvoeringen en aan afpersingen, de zogenoemde revolutionaire belasting, wordt witgewassen in 'legale' bedrijven. Die dragen tevens zorg voor het betalen van de ETA-professionals en de ETA-leden in ballingschap. Langs die weg zouden bijvoorbeeld de ETA-leden die op Cuba verblijven maandelijks duizend dollar ontvangen.

Door gegevens te combineren heeft de politie een organisatieschema opgesteld van 170 meest kleine bedrijfjes. De meeste daarvan zijn gevestigd in Spanje en Frankrijk, maar er zouden ook bedrijven in Colombia, Cuba, Panama, Venezuela en de Kaapverdische Eilanden toe behoren. Zij zouden in totaal een jaaromzet van bijna dertig miljoen gulden hebben.

Sleutelfiguur in het netwerk is José Antonio Etxeberría, volgens de justitie het financiële brein van de KAS. Etxeberría, een van de gearresteerden, weigert tegenover de rechter een verklaring af te leggen. Etxeberría is de broer van een van de 24 bestuursleden van Herri Batasuna, de politieke tak van de ETA, die een gevangenisstraf van zeven jaar uitzitten wegens samenwerking met een terroristische organisatie.

Justitie richt zich vooral op de financiën waarmee de ETA en de aan haar verwante organisaties zich voeden. De ETA heeft niet alleen behoorlijke 'personeelskosten', maar moet ook investeren in wapentuig. In 1995 probeerde een ETA-commando de Spaanse koning Juan Carlos te vermoorden. Bij de arrestatie vond de politie wapens van Belgische, Amerikaanse en Japanse makelij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden