Spaanse affaire smetje op sterke ING-cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ING Direct, de internetbank van ING, voegde in het afgelopen kwartaal minder klanten toe dan gemiddeld. De dip kwam door een schandaal rond twee bestuurders van het onderdeel in Spanje, die privé bezig waren met een piramidespel rond postzegels.

,,De affaire straalde negatief af op ING Direct, waardoor Spaanse klanten opzegden. Maar inmiddels zien we er alweer een groei van het klantenbestand'', zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant donderdag in een toelichting op de bedrijfscijfers over het tweede kwartaal. Terwijl ING Direct doorgaans zo'n miljoen nieuwe klanten per kwartaal werft, bleef dit aantal tussen april en juli steken op 669.000.

De affaire was niet meer dan een smetje op een beter dan verwachte cijferrapportage. ING boekte een winst van ruim 2 miljard euro, flink hoger dan de gemiddelde verwachting van ruim 1,7 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst ruim 1,5 miljard euro. In het hele eerste halfjaar boekte ING 4 miljard euro winst.

ING Direct

Ondanks de Spaanse kwestie bleek ING Direct wel degelijk zijn steentje bij te dragen aan groei. Het onderdeel stuwde de ,,onderliggende'' winst (exclusief bijzondere boekhoudposten) met ruim 54 procent naar 196 miljoen euro. Het bankbedrijf als geheel behaalde op die basis een winst van 1,36 miljard euro.

Met verzekeringsproducten werd onderliggend in totaal 52 procent meer verdiend tot ruim 1,3 miljard euro. De Europese verzekeringstak tilde de winst met 44 procent naar 704 miljoen euro. Het resultaat kreeg hier een duw in de rug doordat beleggingen meer waard werden. Verder was er een buitengewone bate van 76 miljoen euro en betaalden kostenbesparingen zich uit.

Kostenbesparingen

ING behaalde de resultaten ,,tegen een achtergrond van uitdagende marktomstandigheden, met een turbulente aandelenmarkt en een stijgende rente'', zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant. De topman lichtte toe dat ING blijft kijken naar kostenbesparingen op ,,volwassen'' markten, terwijl investeringen op stapel staan in de groeimarkten. Dat zijn de verkoop van pensioenen, de internetbank en de opkomende landen in Azië.

ING-personeel hoeft niet te vrezen dat grote onderdelen in zijn geheel worden ondergebracht bij specialistische partijen, zoals dit jaar is gebeurd met bijvoorbeeld it-personeel. ,,We kijken ernaar, maar hebben nu geen grote plannen'', aldus de topman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden