SP: geef werknemers stem in salaris top

Directies moeten niet alleen de beloningsverschillen in het bedrijf met de ondernemingsraad bespreken, maar de OR moet ook instemmingsrecht krijgen over het salaris van de directie. Dit stelt de SP vandaag voor in een debat met minister Asscher van Sociale Zaken.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil een beloningsnorm invoeren.Beeld anp

Centraal in het debat staat de rol van de ondernemingsraad in het beloningsdebat. Het kabinet heeft een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden aangekondigd. Die beoogt dat jaarlijks de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen, inclusief de beloning van het bestuur, met de OR moet worden besproken. Asscher wil zo het gesprek binnen organisaties bevorderen over 'de gewenste beloningsverhoudingen'.

Dit gaat de SP lang niet ver genoeg. De OR moet instemmingsrecht krijgen over het salaris van de directie. 'Werknemers mee laten praten is niet genoeg. Zij moeten ook zeggenschap krijgen', zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Zij hoopt op steun van GroenLinks en de PvdA maar dat is niet genoeg voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het openbaar maken van de loonkloof

Daarnaast wil de SP dat de 'loonkloof', het verschil tussen het laagste en hoogste inkomen binnen een onderneming, openbaar gemaakt wordt in het jaarverslag. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil ook een beloningsnorm invoeren. Die geeft de verhouding weer tussen het hoogste en laagste salaris binnen een onderneming.

Aan Jan Tinbergen, de Nederlandse winnaar van de Nobelprijs economie, wordt de norm toegeschreven dat het hoogste salaris in een bedrijf niet meer mag zijn dan vijf maal het laagste loon in datzelfde bedrijf. Dat is echter een verzinsel. Wel formuleerde het kabinet Den Uyl in 1975 die norm als maatstaf voor inkomensverschillen. Dat is echter geen beleid geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden