Soros bets

'SOROS bets 8 billion dollars on fall of pound', kopte het Britse dagblad The Guardian woendag in vette chocoladeletters. De Hongaars-Amerikaanse megaspeculant zou volgens insiders in de Londense City inmiddels al vijftien miljard gulden hebben ingezet op de terugkeer van het Britse pond sterling in het Europees wisselkoersmechanisme....

PETER DE WAARD

De nieuwe aanval van Soros op het pond sterling is pijnlijk voor de Britten. In september 1992 werd Soros wereldberoemd, nadat hij twee miljard gulden verdiende door te speculeren op de aftocht van het pond sterling uit dit wisselkoersmechanisme - toen het Europees Monetair Stelsel (EMS) geheten.

Nu gokt Soros volgens insiders juist dat het pond binnen korte tijd zijn rentree in het Europese wisselkoersarrangement zal maken. De Britse rente en de koers van het pond zullen hierop vooruitlopend moeten gaan dalen. 'De Britten willen absoluut geen herhaling van het fiasco van 1992 toen het pond tegen een te hoge koers in het EMS is gekomen', stelt valuta-analist Jacob Schoenmaker van de Rabobank.

De koers van het pond is sinds het aantreden van de nieuwe Labour-regering echter fors gestegen. Oorzaken zijn vijf renteverhogingen, waardoor de officiële Britse rente nu op 7,25 procent staat, ver boven de rente in andere landen. Schoenmaker: 'Hierdoor is ook de koers van het pond omhoog gesleurd. Eind maart was de Britse munt zelfs 3,49 gulden waard.'

Op dat moment zou Soros in de markt zijn gestapt. Vanaf 31 maart is hij op grote schaal put-opties gaan kopen, waarbij hij het recht kreeg op termijn ponden te verkopen tegen een koers van omgerekend 3,50 gulden. Inmiddels is de koers van het pond al met ruim 20 cent gedaald. En verwacht wordt dat de koersdaling aanhoudt tot een niveau van 3 gulden. Indien Soros dan voor miljarden opties te gelde kan maken, verdient hij een gigantisch bedrag.

Schoenmaker weet niet of Soros daadwerkelijk een zo grote positie in Britse ponden heeft opgebouwd. 'Overigens heeft Soros geen opmerkelijke visie. In de hele markt wordt rekening gehouden met een verdere koersdaling van het Britse pond. Ook wij voorspellen dat.'

De Britse economie is de laatste maanden iets afgekoeld. Daarnaast is de stemming van de Britten ten opzichte van deelname aan de EMU omgeslagen. 'De Britten lopen steeds warmer voor Europa. Het blijkt nadelen te hebben om hardnekkig vast te houden aan het pond. Toyota heeft al aangekondigd daarom de fabriek in Engeland naar Frankrijk te zullen verplaatsen. Een Britse deelname aan de EMU in 2002 is waarschijnlijk.'

Voordat de Britten echter aan de EMU deel kunnen nemen, moet het pond mininmaal twee jaar deel uitmaken van het wisselkoersarrangement. Indien dit tegen een te hoge koers zou gebeuren, heeft dit grote concurrentienadelen voor de Britten. Ook zou dat tot spanningen kunnen leiden op de valutamarkt. 'Hoe groot de koersdaling moet zijn, weet ik niet. Maar misschien moet de koers van het pond daarvoor wel onder de 3 gulden komen', denkt Schoenmaker.

Het feit dat Soros in de markt is, zou de koersdaling van de munt kunnen versnellen. De in Hongarije geboren Soros verdiende zijn geld in de jaren zeventig op de Newyorkse beurs. In de jaren tachtig en negentig werd hij 's werelds bekendste speculant. Door gebruik te maken van de hefboomwerking van nieuwe financiële instrumenten als opties en futures kon hij zeer zwaar inzetten op allerlei valutaire ontwikkelingen.

Zo verdiende hij één miljard op de val van het pond uit het EMS. Soros ontpopte zich daarna als een filantroop die gigantische sommen beschikbaar stelde voor de ontwikkeling van Oost-Europa. Ook toonde hij zijn menselijke kant door publiekelijk te verkondigen dat hij 1,2 miljard had verloren op een speculatiepoging tegen de Japan yen.

Maar een tweede Alfred Nobel werd Soros niet. Vorig jaar was hij weer de gebeten hond toen allerlei Zuidoost-Aziatische munten onder zware koersdruk kwamen te staan. Met name de Maleisische president Mahathir Mohamad wees Soros als grote boeman aan. In Europa verwacht hij mogelijk meer fanmail.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden