Sorgdrager wil hardere aanpak van koffieshops

Het Nederlandse gedoogbeleid ten opzichte van koffieshops is gedoemd te mislukken als het justitie de komende jaren niet lukt deze verkooppunten van soft drugs aan strakke regels te binden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het beleid voor soft drugs is een 'steen des aanstoots' in het buitenland, zei de minister tijdens een kamerdebat over de Drugsnota. 'Kwetsbaar beleid kan alleen overeind blijven als de regels strikt worden gehandhaafd. Anders zul je het beleid na een paar jaar moeten opgeven.'

Sorgdrager liet er geen misverstand over bestaan dat er de komende jaren nauw zal worden toegezien op naleving van de regels die aan koffieshops zijn gesteld. Meer dan in het verleden zal tot actie worden overgegaan als koffieshops de criteria van het Openbaar Ministerie aan hun laars lappen. Overigens onderstreepte de minister dat gemeenten in hoofdzaak in staat worden gesteld hun eigen beleid te voeren.

Dit geldt echter niet voor directe betrokkenheid bij de exploitatie van een koffieshop. Gemeenten als Delfzijl, Heerhugowaard en Zoetermeer zijn te ver doorgeschoten. Zo zal de financiële band van de gemeente Delfzijl met de plaatselijke koffieshop zo spoedig mogelijk worden 'doorgesneden'.

Sorgdrager erkende gisteren dat het Nederlandse drugsbeleid strenger is geworden. Ze verwierp echter de suggestie dat het kabinet is gezwicht voor druk uit het buitenland, vooral van de Franse president Chirac. 'Als wordt gesteld dat de aanpassing van ons beleid geschiedt vanwege hem, dan doen we die man te veel eer aan.'

Staatssecretaris Kohnstamm van Binnenlandse Zaken meldde de Kamer op grond van voorlopige cijfers dat het aantal bonafide koffieshops sinds 1995 is teruggelopen van 1460 tot 1290. Nederland telde in 1995 ook nog 600 illegale koffieshops. Momenteel wordt onderzocht of de afname van het aantal bonafide koffieshops heeft geleid tot een stijging van het aantal malafide verkooppunten.

D66 en PvdA pleitten in het debat opnieuw voor een duidelijke regeling voor de bevoorrading van de koffieshops door kleine huistelers van nederwiet. De VVD meent dat ook het telen van een enkele wietplanten moet worden beboet.

Vrijwel alle grote fracties zijn het er over eens dat het koffieshopbeleid niet bedoeld is voor de bevoorrading van buitenlanders. Het drugstoerisme is een van voornaamste bezwaren tegen het Nederlandse drugsbeleid. Sorgdrager bestudeert of er mogelijkheden zijn de verkoop van hasj aan (Franse) drugstoeristen te verbieden.

De minister stuurt dit voorjaar een wetsvoorstel naar de Kamer over strafrechtelijke maatregelen tegen criminele drugsverslaafden. De rechter moet de mogelijkheid krijgen verslaafden die strafbare feiten plegen, te veroordelen tot opname in een inrichting voor opvang van verslaafden.

Op veel delicten die door junkies worden gepleegd (winkeldiefstal, straatroof, auto-inbraak), staan korte celstraffen. Dat maakt het onmogelijk de verslaving aan te pakken. Als het wetsvoorstel door het parlement wordt goedgekeurd, kan een rechter voor de duur van maximaal twee jaar een straf opleggen waarbij het afkicken centraal staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden