Somberheid houdt aan op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen wisten hun verliezen op de vrijdagmiddag na de bekendmaking van twee meevallende macrocijfers uit de Verenigde Saten kortstondig te beperken.

Al snel was er sprake van een verslechtering van het sentiment. De markt blijft ongerust over de voortgaande kredietcrisis en de afkoeling van de Amerikaanse economie.

De gezinsbestedingen en de persoonlijke inkomens zijn in de VS meer dan verwacht toegenomen. Dat kon de markt maar even bekoren. Het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen werd rond 16.00 uur bekendgemaakt. Het sentiment was iets beter dan verwacht, maar fors lager dan vorige maand.

Stagnatie

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam stond een klein uur voor het slot 1,8 procent lager op 445,1 punten. De MidKap voor het middensegment daalde 1,1 procent en noteerde 619,37 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen met 1,5 tot 2,2 procent omlaag.

De bevestiging van Ben Bernanke, de topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat de Amerikaanse economie dichtbij een recessie is, was slecht nieuws voor beleggers. De opgelopen inflatie, een zwakke dollar en de hoge olieprijs bevalt ze ook geenszins. ,,Beleggers zijn als de dood voor stagflatie waarbij economische stagnatie samengaat met inflatie'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Aegon

Op de Europese beurzen was de financiële sector in doorsnee in mineur. In de AEX was Ing met een verlies van 2,8 procent een van de sterkste dalers. Fortis en Aegon leverden allebei 2,5 procent in. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re was echter een van de positieve uitzonderingen onder de financials en ging op de beurs in Zürich 4,8 procent vooruit. Swiss Re boekte weliswaar een lagere nettowinst, maar de winstdaling viel volgens analisten mee.

De maker van navigatiesystemen TomTom bungelde met een verlies van 5,1 procent onderaan de AEX, zonder dat hier een specifieke reden voor was. Bierbrouwer Heineken schitterde bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een plus van 2,4 procent. Beleggers zochten gezien de onzekere economische vooruitzichten hun toevlucht in dit defensieve aandeel.

Cijfers Wavin

Op de beurs in Amsterdam kregen beleggers de jaarcijfers van enkele kleinere fondsen te verwerken. Wavin kelderde met 12,5 procent, hoewel deze producent van buizen en leidingsystemen een winstgroei van bijna 27 procent over 2007 had gerapporteerd. De markt schrok echter van een aantal indicatoren die volgens Wavin duiden op ,,minder gunstige'' marktomstandigheden. Ook kan het bedrijf niets aangeven over de invloed van de kredietcrisis.

Spyker onderuit

Spyker ging met 15 procent onderuit als gevolg van winstnemingen. De koers van de producent van sportwagens liep eerder deze week juist op, zonder dat daar een specifieke reden voor was.

Brunel ging met 5,2 procent achteruit, hoewel het bedrijfsresultaat van de detacheerder vorig jaar licht boven de eigen verwachting uitkwam. Het bedrijf verwacht dit jaar een ,,significante'' groei van de omzet en de winst.

De Europese staatsobligaties wonnen terrein. De toonaangevende dertigjarige Duitse Bund future noteerde 0,7 procent hoger op 116,91. De euro stond vrijdagmiddag op 1,5190 dollar tegen 1,5180 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden