Soepeler eisen aan pensioenen

Pensioenfondsen hoeven minder vermogen op te bouwen. Zij krijgen ook langer de tijd om aan de lagere vermogenseis te voldoen....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Tot nu toe moesten de pensioenfondsen de toezeggingen voor 99,5 procent garanderen. Volgens pensioenrekenaars – de actuarissen – moet het vermogen de pensioentoezeggingen dan voor 132 procent dekken. Fondsen kregen van toezichthouder PVK tot 2010 te tijd aan deze vermogensnorm te voldoen. Daardoor gingen premies rap omhoog, zijn pensioenen bevroren en worden pensioenregelingen versoberd.

Vakbeweging en werkgevers, die de fondsen besturen, eisten van het kabinet soepeler regels. Als uitgangspunt voor onderhandelingen met de sociale partners heeft het kabinet besloten de eisen te versoepelen. Fondsen moeten 97,5 procent zekerheid bieden. Daarbij hoort volgens actuarissen 121 procent dekking van de toezeggingen. Deze norm moet over vijftien jaar gehaald zijn.

Door de versoepeling is het voor pensioenfondsen eerder mogelijk de uitkering aan ouderen te verhogen. Dat is zowel in het belang van de sociale partners als kabinet. Gepensioneerden zijn de jaarlijkse verhoging als recht gaan beschouwen. De sociale partners vrezen de opstandige ouderen die ook zetels in de pensioenbesturen willen. Politici hebben slechte herinneringen aan de opkomst van de ouderenpartijen in 1994, naar aanleiding van het CDAvoorstel de AOW te bevriezen.

De zekerheid voor jongeren dat hun pensioen op peil blijft, daalt daarentegen. Sociale partners hopen door de versoepeling weer meer vrijheid bij beleggingen te krijgen.

Het gaat bij de zekerheid slechts om het opgebouwde bedrag bij pensionering. De verhoging wordt afhankelijk van het vermogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden