Soeharto keert terug in muitend Jakarta

President Soeharto is vannacht teruggekeerd in een hoofdstad die donderdag ten prooi was gevallen aan de grootste plunderingen en vernielingen van de afgelopen dertig jaar....

Reuters, AP, AFP

JAKARTA

Vrijwel alle bedrijven en kantoren in Jakarta werden in de loop van de dag gesloten. Ook het bankwezen kwam stil te liggen. Bij een filiaal van Bank Bali gooiden de medewerkers bankbiljetten naar buiten om de mensen ertoe te bewegen het gebouw niet te vernielen.

Twee bankgebouwen waar wel zware schade werd aangericht waren filialen van de Bank Central Asia, de grootste particuliere bank van het land. Deze bank is het gezamenlijk eigendom van de etnisch-Chinese Liem Sioe Liong en enkele kinderen van president Soeharto.

Ook de woning van Liem werd in brand gestoken. Vijf van zijn auto's gingen in vlammen op. Ook familiefoto's en andere papieren werden vernield. De miljardair Liem, volgens het Amerikaanse zakenblad Fortune een van de vijftig rijkste mensen ter wereld, is het toonbeeld van de machtige Chinese zakenlieden waarop de muitende menigtes hun woede willen koelen.

Niet alleen grote Chinese zakenlieden worden echter het doelwit van vernielingen. Ook middelgrote ondernemers en kleine winkeliers vrezen voor hun leven. Veel Chinese inwoners van Jakarta proberen weg te komen naar het buitenland. Alle vluchten naar Singapore van Singapore Airlines waren gisteren volgeboekt.

De grote tolweg naar de internationale luchthaven - die in handen is van Soeharto's dochter Tutut - werd echter versperd door plunderaars. Die hieven hun eigen tol en inspecteerden de passerende auto's op de aanwezigheid van Chinezen. 'We gooiden gauw wat geld door het raampje - niet veel, maar 1000 of 2000 rupiah' (één of twee kwartjes), vertelde een Chinees bij aankomst in Singapore.

Veel plunderingen voltrokken zich onder het oog van de gewapende ordetroepen. Chef-staf Wiranto wilde op een persconferentie niet ingaan op vragen over de afzijdigheid van zijn manschappen. Hij zei alleen dat het leger 'zijn plicht zal blijven doen'. Wiranto deelde mee dat de toestand onder controle was en dat hij geen reden zag om een avondklok in te stellen. De militaire commandant van de hoofdstad, generaal Syafrie Syamsudin, zette gisteren voor het eerst tanks in.

Een van de felste tegenstanders van president Soeharto, moslimleider Amien Rais, presenteerde donderdag een 'vredesraad' van vijftig prominente Indonesiërs die het land volgens hem moet begeleiden bij de overgang naar een nieuwe regering. 'Het is vrijwel onmogelijk dat één enkele persoon Soeharto kan vervangen', aldus Rais. 'Voorlopig zal er een soort collectief presidium nodig zijn, dat de voornaamste componenten van de natie vertegenwoordigt.'

In de 'vredesraad' zitten bekende figuren als de vroegere minister van Milieu Emil Salim en de vroegere gouverneur van Jakarta Ali Sadikin. De bekende leidster van de buitenparlementaire oppositie Megawati Soekarnoputri heeft geen zitting in de raad.

Voor zijn vertrek uit Egypte had Soeharto te kennen gegeven dat hij bereid is zich terug te trekken als president indien het volk dat verlangt. Soeharto wil zich echter houden aan de grondwet, die voorschrijft dat alleen het Volkscongres hem van zijn functie kan ontheffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden