Sociale partners boos over WW- en WAO-plan

Vakbeweging en werkgevers zijn verbitterd over de plannen van Paars II met de WW en de WAO. 'Dit is een Kafkaïaans compromis....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

D66, VVD en PvdA hebben besloten een nieuw instituut op te richten voor WAO-keuringen. Het keuringsinstituut wordt onderdeel van de eveneens nieuwe Centra voor Werk en Inkomen, waarin ook sociale diensten, arbeidsbureaus, uitzendbureaus en uitkeringsbedrijven samenwerken. Bedrijven mogen op deze manier de uitbetaling van de WW, en de WAO-keuringen verzorgen.

De politieke partijen negeren het akkoord van de sociale partners over volledige privatisering van de uitvoering van WW en WAO. Het akkoord wordt unaniem gesteund door de onafhankelijke deskundigen in de Sociaal Economische Raad, door de onafhankelijke Registratiekamer, die waakt over de privacy, en door het onafhankelijke College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv).

Ook om die reden voelen de sociale partners zich geschoffeerd, nu de paarse partijen in de formatie hun plan negeren. 'Een onwerkbaar politiek compromis met een aparte WAO-keuring en herkeuringen door gedetacheerde artsen bij de uitkeringsbedrijven. Dat maakt het onnodig gecompliceerd', zegt De Waal.

VNO-NCW-directeur N. van Kesteren verwijt de politici een onverstandig besluit te hebben genomen. 'Het is meer dan jammer. Alle betrokken partijen vinden iets anders, maar daar gaan de politici aan voorbij. Ze schieten erg ver door in hun eigen gelijk.'

Volgens Van Kesteren zijn de CWI's gedoemd te mislukken. 'Dit wordt helemaal niets. Die samenwerking is een proces van jaren. Bij de volgende kabinetsformatie zullen de problemen op tafel liggen', voorspelt Van Kesteren.

Volgens hem hebben de politici koudwatervrees. 'Ze durven niet. En dat terwijl er een heel breed draagvlak is voor het opzetten van een modern geprivatiseerd stelsel voor sociale zekerheid.'

De VNG wil nog niet reageren op het plan uit de formatie. 'We willen eerst de punten en komma's in het regeerakkoord spellen. En we stellen ons bescheiden op', zegt de VNG-woordvoerder.

Het plan uit de formatie sluit naadloos aan op het voorstel van de VNG. De 548 gemeenten willen hun sociale diensten wel onderbrengen in de CWI's, mits daar ook de overheidsdienst voor WAO-keuringen in wordt opgenomen.

De toekenning van bijstandsuitkeringen kan worden samengevoegd met de WAO-dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden