Sociale partners bespreken vlaktaks

Onderhandelaars van vakbeweging en werkgevers praten over een rigoureuze belastingherziening, met één belastingtarief van 35 à 40 procent. Deze vlaktaks moet de huidige zes belastingtarieven vervangen.

Dit staat in het vergaderstuk ‘eenvoudiger en groeibevorderende belastingheffing’ dat in handen is van de Volkskrant.

Het tarief betekent een enorme belastingverlaging voor hoge inkomens, die nu 52 procent belasting betalen. Lagere inkomens gaan meer belasting betalen, maar zij worden daarvoor gecompenseerd door kortingen en toeslagen.

Volgens een betrokkene wordt het voorstel mogelijk onderdeel van de wensenlijst die de sociale partners bij de kabinetsformatie willen indienen. Eerder sloten zij al een akkoord over de AOW en pensioenen, waarvan zij hopen dat het nieuwe kabinet het overneemt.

Doorbraak

Als de sociale partners het eens worden over hervorming van het belastingstelsel, is dat een doorbraak. De vakbeweging vindt tot nu toe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Ofwel hogere belastingen voor de hogere inkomens.

Het plan voor een vlaktaks is afgelopen week door onderhandelaars in kleine kring besproken, aldus een betrokkene. Het is nog niet door de besturen van bonden en werkgevers goedgekeurd.

Lager

Alle aftrekposten, zoals de hypotheekrente, worden in het voorstel tegen het vlaktakstarief afgerekend. Dat betekent dat de belastingaftrek voor hoge inkomens fors lager wordt. De aparte premieheffing voor de ziektekostenverzekering, voor de AWBZ en voor de AOW worden geschrapt. De premies worden onderdeel van het ene belastingtarief. Dit geeft ‘een betere waarborg voor de financiering van de gezondheidszorg en de oude dag’.

Volgens VNO-NCW-directeur Niek Jan van Kesteren heeft het werkdocument ‘geen status’. ‘Het is volkomen zinloos je aan een onderwerp te wagen als je nog niet weet wat voor kabinet er komt.’ Volgens de SER staat de notitie ‘niet meer op de agenda’. FNV laat weten dat de vakcentrale nog druk is met het pensioenakkoord en voorstander is van een toptarief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden