Sociale fondsen komen 4,5 miljard extra tekort

De sociale fondsen, waaruit de uitkeringen van de sociale verzekeringen worden betaald, blijken dit jaar een extra tegenvaller van 4,5 miljard gulden op te lopen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Premier Kok noemde de tegenvaller vrijdag 'een vlaag van tegenwind bij overigens forse rugwind'. Het kabinet heeft tot nu toe door de meevallende economische groei meer inkomsten dan verwacht. Het laat onderzoeken wat de oorzaak is van de tegenvaller.

Mogelijk speelt een andere wijze van berekenen door het CPB een rol, maar ook zouden de WW-uitkeringen meer stijgen dan verwacht. Steeds meer WAO'ers die worden goedgekeurd, moeten een beroep doen op de WW.

Het vermogenstekort is ontstaan doordat de fondsen in 1996 2,4 miljard gulden tekort kwamen op hun uitgaven, en dit jaar naar verwachting 2,1 miljard. De sociale fondsen kampen al jaren met tekorten ten opzichte van het 'normvermogen', het noodzakelijk geachte niveau van de fondsen.

Vorig jaar bleken de vermogens ruim vier miljard onder de norm te blijven. Toen werd besloten de tekorten op te vangen door onder andere de premies voor de sociale verzekeringen tijdelijk te verhogen. Na drie jaar zouden ze daardoor weer ingelopen zijn.

Het nu bekend geworden tekort komt boven op de al bestaande. De betrokken ministeries verwachten daarom dat er extra maatregelen genomen moeten worden.

Een nieuwe verhoging van de premies of verlaging van de uitkeringen lijkt een politiek moeilijk haalbare optie, vanwege de negatieve gevolgen daarvan op de koopkracht en de werkgelegenheid. Alle regeringsfracties hebben zich onlangs juist uitgesproken voor verbetering van de koopkracht dit en komend jaar.

Een andere mogelijkheid is de premieverhoging langer te laten duren dan de afgesproken drie jaar. Die maatregel kan aangevuld worden door een deel van de belastingmeevaller te bestemmen voor het wegwerken van de tekorten.

Het kabinet heeft over 1996 4,9 miljard gulden meer binnengekregen aan belastinginkomsten dan geraamd. De regeringsfracties wilden deze meevaller aanwenden voor lastenverlichting en reductie van het financieringstekort. Er zou ook een nieuw fonds voor de AOW-uitkeringen mee opgericht moeten worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden