Social enterprises in Nederland boeren goed

Het gaat goed met de wereldverbeteraars in Nederland. De Nederlandse 'social enterprises', ofwel ondernemingen die de wereld duurzamer en socialer proberen te maken, hebben hun omzet in twee jaar tijd met bijna een kwart zien groeien.

Een choladereep van Tony's Chocolonely, een van de social enterprises in Nederland. Beeld anp
Een choladereep van Tony's Chocolonely, een van de social enterprises in Nederland.Beeld anp

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Social Enterprise Monitor 2015, waarin de ontwikkeling van de sector gevolgd wordt op basis van een analyse van 300 bedrijven. Niet alleen zagen de bedrijven hun omzet flink stijgen, ook nam hun werknemertal met 36 procent toe.

De monitor wordt uitgebracht door Social Enterprise NL, het landelijke platform voor maatschappelijke ondernemingen. Volgens de organisatie hebben de driehonderd ondervraagde bedrijven een gezamenlijke omzet van 476 miljoen euro en 10.709 werknemers in dienst. Bijna 40 procent maakt winst, eenderde draait quitte en veel van de verlieslijdende bedrijven zitten nog in de start-upfase.

Social enterprises zijn grofweg te verdelen in twee categorieën: zij die een nieuw groen of sociaal product of dienst aanbieden, en zij die een bestaand product of dienst op een groenere of socialere manier willen produceren. De bekendste voorbeelden zijn chocolademaker Tony's Chocolonely, duurzame supermarkt Marqt en telefoonproducent Fairphone. Maar social enterprises zijn er in alle soorten, groottes en maten. Van regionale bedrijven als Uit je eigen Stad, dat lokale voedselproductie probeert te stimuleren, tot een bedrijf als TTC, dat sms-diensten in ontwikkelingslanden aanbiedt. De gemene deler is altijd dat het overhemd, de telefoon of het eten wél eerlijk wordt geproduceerd, zonder sweatshops of verwoestende landbouwgiffen.

Wat drijft het succes van de social enterprises?

Het Limburgse Emma Safety Shoes laat zien waarom de maatschappelijke ondernemingen het zo goed doen, beschrijft Jarl van der Ploeg in zijn reportage.

Emma Safety Shoes Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Emma Safety ShoesBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden