Soap rond AkzoNobel gaat verder: 'fusie' met Axalta afgeketst door hoger bod Japans bedrijf

AkzoNobel is terug bij af. De voorgenomen 'fusie' met de Amerikaanse verffabrikant Axalta, vooral bedoeld om te voorkomen dat de Nederlandse verf en chemiemultinational zelf zou worden overgenomen, gaat niet door. AkzoNobel, eerder dit jaar belaagd door concurrent PPG en door activistische aandeelhouders, moet nu op een andere manier zelfstandig zien te blijven.

Thierry Vanlancker, de nieuwe AkzoNobel-baas. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Thierry Vanlancker, de nieuwe AkzoNobel-baas.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het beëindigen van de fusiegesprekken werd door beide bedrijven dinsdagavond na het sluiten van Wall Street gemeld. AkzoNobel en Axalta waren sinds eind vorige maand in gesprek. De Amerikanen braken de gesprekken af omdat ze een bod van een andere partij hebben ontvangen.

Het gaat om het Japanse Nippon Paint, dat vanochtend bekendmaakte een bod in contanten te willen doen op Axalta. Akzo wilde een fusie van gelijken. Van zo'n fusie was overigens bij voorbaat al geen sprake, omdat Akzo veel groter is dan Axalta. Het spreken over een fusie van gelijkwaardigen was vooral bedoeld om de aandeelhouders van Axalta te paaien. Dat is dus mislukt.

Zo gaat de soap rond AkzoNobel weer verder. De Nederlandse multinational wees eerder dit jaar drie keer een ongevraagd miljardenbod van de Amerikaanse concurrent PPG af. Dit tot woede van veel (Angelsaksische) aandeelhouders, die een mooie overnamepremie aan hun neus voorbij zagen gaan. Onder aanvoering van activistisch aandeelhouder Elliott spanden zij een reeks rechtszaken aan tegen het Nederlandse bedrijf. Die hadden geen succes, maar leidden er wel toe dat Akzo-topman Ton Büchner voor de zomer om gezondheidsredenen moest terugtreden.

Om de boze aandeelhouders tevreden te houden kwam AkzoNobel met een eigen plan om de beurskoers een impuls te geven. De chemietak wordt afgesplitst. De miljarden die dit oplevert, gaan naar de aandeelhouders. AkzoNobel concentreert zich daarna op verf en coatings.

Flinke tegenvaller

Dat proces ligt nog steeds op koers, meldde Thierry Vanlancker, de nieuwe AkzoNobel-baas, dinsdagavond in een korte verklaring. Het mislukken van de gesprekken is een flinke tegenvaller voor de Vlaming, die Axalta goed kende. Hij had de leiding bij dat bedrijf toen het nog onderdeel was van chemiereus DuPont en was nauw betrokken bij de afsplitsing ervan in 2013. Door het samengaan met de Amerikanen had AkzoNobel te groot moeten worden om overgenomen te kunnen worden. De vlucht naar voren in de vorm van de 'fusie' had van de Nederlandse multinational een jager moeten maken in plaats van een prooi. Nu moet AkzoNobel weer afwachten of het zelfstandig kan blijven. Er is een consolidatieslag gaande in de verf- en coatingsector.

Het afketsen van de 'fusie' scheelt AkzoNobel wellicht wel veel geld. Het Nederlandse bedrijf had waarschijnlijk diep in de buidel moeten tasten om Axalta binnen te halen. Het Amerikaanse bedrijf was weliswaar een stuk kleiner, maar ook een stuk winstgevender dan Akzo. Topman Vanlancker kan de aandeelhouders volgende week donderdag uitleg geven over de mislukte gesprekken. Dan is er een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Hilton Hotel, waarbij onder meer de benoeming van enkele nieuwe commissarissen op de agenda staat.

Waarom stuurde AkzoNobel aan op een fusie met het kleinere Axalta? Een analyse. Het tactische doel is de kans zelf overgenomen te worden te verkleinen. (+)

De Vlaming Thierry Vanlancker moest deze zomer plotseling het roer overnemen bij AkzoNobel, dat door activistische aandeelhouders werd belaagd. Lastig, maar 'hun kritiek op bedrijven is zelden compleet uit de lucht gegrepen'.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden