SNS Reaal naar de beurs

UTRECHT (ANP) - De bank- en verzekeringsgroep SNS Reaal wil een sprong naar de beurs wagen. De onderneming meldde maandag te streven naar een eerste notering op de beurs in Amsterdam in de eerste helft van dit jaar.

Een derde van de aandelen zal dan verhandelbaar zijn. De Stichting Beheer SNS Reaal, die nu nog alle aandelen in bezit heeft, geeft bestaande en nieuwe aandelen uit.

SNS Reaal maakte zijn voornemen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Al enkele maanden gingen geruchten dat het bedrijf een beursgang voorbereidde. De zakenbanken Lehman Brothers en ABN Amro Rothschild zijn nu aan het werk gezet als financieel adviseurs.

Groeistrategie

SNS Reaal verklaarde met een beursgang zijn groeistrategie te willen ondersteunen. Daarbij worden ook grote acquisities beoogd, zo zei bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen in een toelichting. De voorkeur gaat volgens hem uit naar verzekeringsbedrijven.

SNS Reaal denkt dat een beursnotering ook een versterking van de naamsbekendheid kan betekenen. De bank- en verzekeringsgroep profileert zich nu vooral als het ,,favoriete retailbedrijf'' voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf. De drie belangrijkste producten van het bedrijf zijn levensverzekeringen, hypotheken en spaarproducten.

,,Historische gebeurtenis''

Topman Van Keulen sprak van een ,,historische gebeurtenis'' voor zijn bedrijf. ,,Sinds 1998 hebben wij een gestage groei laten zien. In dit licht is een beursgang een logische stap.''

De beursplannen overschaduwden de jaarcijfers van SNS Reaal. De onderneming boekte vorig jaar een nettowinst van 323 miljoen euro. Dit betekent een stijging van 12 procent ten opzichte van 2004. De totale baten namen met bijna 11 procent toe tot 3,5 miljard euro. Het balanstotaal groeide met 13,5 procent tot 68,1 miljard euro.

SNS Reaal groeide procentueel het sterkst in de spaargelden. Die totale portefeuille besloeg eind vorig jaar 12,3 miljard euro, 12,4 procent meer dan in 2004. De beleggingsportefeuille groeide met 11,9 procent tot 9,2 miljard euro. De hypothekenpot steeg met 9,1 procent tot 43,5 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden