SNS koopt concurrent Wegenwacht

Route Mobiel wordt overgenomen door SNS Reaal. De bankverzekeraar had via zijn verzekeringsdochter Proteq al een belang van 40 procent in de autopechdienst....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Dit heeft SNS Reaal, dat volgende week naar de beurs gaat, dinsdag bekendgemaakt. ‘De aangekondigde beursgang was aanleiding voor de gesprekken over de overname’, zegt Marc Schröder, die samen met medeoprichter Michiel Muller de directie van Route Mobiel vormt. ‘Bij een beursgang kijkt een onderneming naar alle minderheidsbelangen. Sommige worden afgestoten, andere worden overgenomen’, aldus Schröder.

SNS Reaal noch Schröder maken bekend hoeveel de bankverzekeraar betaalt voor het 60-procentsbelang in Route Mobiel. Eerder verdiende Schröder, de zoon van Martinair-oprichter Martin Schröder, miljoenen met de verkoop van Tango. Die keten onbemande benzinestations werd door Pretroplus verkocht aan Kuwait Petroleum voor 72 miljoen euro. Schröder had 5 procent van de aandelen in bezit.

De aankoop van Route Mobiel past volgens de woordvoerder van SNS Reaal in de strategie om ‘innovatieve retailproducten’ te voeren. Voor de bankverzekeraar is vooral het snelgroeiende klantenbestand van Route Mobiel interessant. Sinds de oprichting in 2004 heeft Route Mobiel tweehonderdduizend automobilisten aan zich weten te binden. Veel van deze klanten zijn door Route Mobiel met agressieve reclame afgesnoept van de (duurdere) ANWB. De klanten van Route Mobiel en hun gezinnen worden beschouwd als potentiële afnemers van financiële producten van SNS Reaal.

Route-Mobieldirecteur Schröder gaat met het ontvangen geld niet meteen een nieuw bedrijf beginnen. ‘Michiel Muller en ik blijven de komende tijd nauw betrokken bij de onderneming. Over de wijze waarop voeren we nog gesprekken met SNS Reaal. Op den duur wil ik het geld wel gebruiken om iets te ondernemen.’

Schröder verwacht dat Route Mobiel dit jaar quitte speelt. Hij mikt de komende jaren op een marktaandeel van 10 procent, oftewel een half miljoen klanten. Schröder: ‘De financiering van die groei is eenvoudiger met een eigenaar als SNS Reaal.’ De bankverzekeraar hoopt volgende week bij de beursgang 1,3 miljard euro op te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden