Snoepfabrikant van Napoleon en Antaflu verkocht

Snoepfabriek Pervasco wordt verkocht. De maker van de zuurtjes van Napoleon en hoestpastilles van Anta Flu wisselt naar verwachting nog dit jaar van eigenaar, vanwege financiële problemen.

De zuurtjes van Napoleon verhuizen naar een andere fabrikant.

Het bedrijf achter de zure snoepjes geraakte in de problemen doordat eigenaar Arie Leeuwenburgh miljoenen uit het bedrijf haalde voor investeringen in andere projecten, die mislukten. Leeuwenburgh is het bedrijf 11 miljoen euro schuldig, volgens een vonnis van de Ondernemingskamer.

Pervasco bestaat al meer dan veertig jaar. In 2003 werd de snoepfabriek eigendom van Leeuwenburgh. In 2015 presenteerde Pervasco een ambitieus plan dat moest leiden tot een verdubbeling van de omzet. Een jaar later bleek financier Rabobank geen vertrouwen meer te hebben in de zaak. De begroting werd niet gehaald, het bedrijf was niet voldoende solvabel en de brutowinst liep terug. Belangrijkste oorzaak was de geldstroom naar eigenaar Leeuwenburgh.

Ondernemingskamer

Toenmalig directeur Carel Beke stapte daarop naar de Ondernemingskamer, in een poging Leeuwenburgh weg te krijgen. De rechter oordeelde dat Leeuwenburgh het bedrijf in gevaar had gebracht en stelde een interim-directeur aan. Er zou volgens de uitspraak ook onderzoek komen naar de gang van zaken bij de onderneming, maar dat kwam nooit van de grond, omdat het bedrijf het onderzoek niet kan betalen.

Interim-directeur Jeroen Overing verkoopt de snoepfabriek nu, om te voorkomen dat de voormalige eigenaar terugkeert. 'Als het bedrijf teruggaat naar de oorspronkelijke eigenaar, komt het niet in een veilige haven', zei Overing tegen RTL Z.

Meer over