'Snel meer huurwoningen nodig in vrije sector'

Het aanbod van huurwoningen voor huishoudens met een jaarinkomen boven 39 duizend euro moet sneller omhoog. Grijpt minister Blok van Wonen niet in, dan dreigt woningnood onder deze categorie huurders die op grond van hun inkomen niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

John Wanders
null Beeld anp
Beeld anp

Door de snel groeiende schaarste van huurwoningen in de vrije sector zullen de huurprijzen in de grote steden bij ongewijzigd beleid 'explosief' gaan stijgen. Dit betogen Vastgoed Management Nederland (VGM-NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hun gezamenlijke oproep aan het kabinet klonk dinsdag bij de presentatie van de jongste cijfers over de ontwikkelingen op de huurmarkt. De kabinetsmaatregelen gericht op een flexibeler huurmarkt zijn volgens de organisaties te beperkt. 'De huursector heeft geen dertig jaar de tijd voor hervormingen. De vraag naar huurwoningen in de vrije sector neemt toe, terwijl het aanbod fors krimpt.'

Internationaal gezien heeft Nederland een kleine huurmarkt in de vrije sector. Dat komt doordat de politiek decennialang gericht was op de sociale huursector en op de subsidiëring van de Nederlandse koopwoningenmarkt middels de hypotheekrenteaftrek.

null Beeld
Beeld

Vierkantemeterprijzen

De huurgrens, die samen met de inkomensgrens van 39 duizend euro de scheidslijn vormt tussen sociale huur en vrijesectorhuur, zou niet langer landelijk maar regionaal moeten worden vastgesteld, vinden VGM-NL en NVM. De huurgrens ligt nu overal in Nederland op 711 euro per maand. Terwijl de vrije sector in diverse regio's feitelijk al bij 590 euro begint, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. In krimpregio Oost-Groningen vond vorig jaar 91 procent van de huurtransacties bij NVM en VGM-NL plaats onder de liberalisatiegrens van 711 euro.

Uit de cijfers over het vierde kwartaal van 2015 blijkt dat de vierkantemeterprijzen in de vrijesectorhuur gemiddeld met 5,1 procent zijn toegenomen (tot 9,68 euro) ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. In Amsterdam-Centrum ligt de gemiddelde huurprijs per vierkante meter (21,43 euro) ruim twee keer boven het landelijk gemiddelde. In Zeeland blijven de vierkantemeterprijzen onder het landelijke gemiddelde steken. In het slotkwartaal van vorig jaar daalden zij 7,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Aanhoudende trek naar steden

In Amsterdam is 28,5 procent van de huurwoningen in bezit van vastgoedbeleggers, in Den Haag 24,1 procent, in Utrecht 22,9 procent en in Rotterdam 20,7 procent. Particuliere beleggers investeren graag in de grote steden, zegt Jean-Paul Rouwette van VGM-NL. 'Vanwege de aanhoudende trek naar de steden is het risico voor hen laag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden