Snel droog in smetvrije gleuf

Product: Dyson Airblade handendroger (550 euro)...

Broer Scholtens

Wat kan het apparaat? Droogt gewassen handen binnen tienseconden.

Klopt dat? Ze zijn droog, en snel.

Uitdagend als altijd presenteert stofzuigerfabrikant Dyson de nieuwe binnenloper: ‘De handendroger die wél werkt’, staat er boven het persbericht over het nieuwe product.

Handendrogers, meestal met een blaasmond aan de onderkant, zijn vooral lelijk. Bovendien drogen ze niet goed. Weinig mensen brengen het geduld op om de handen er onder te houden tot ze echt droog zijn.

De Airblade van Dyson heeft dit allemaal niet. De AB01-droger heeft een gelikt ontwerp en hij doet het. Volgens een innovatief principe maakt hij natte handen binnen tien seconden droog.

Dat is twee maal zo snel als die oerlelijke types, claimt uitvinder James Dyson. De droger AB01 komt volgende week op de markt, eerst in Engeland, Dysons thuisbasis. De rest van Europa en de Verenigde Staten volgen in 2007.

De Airblade heeft bovenin een brede, diepe gleuf. Natte handen moeten daar gestrekt in worden gestoken. Wanneer de sensor de handen registreert, wordt lucht met hoge snelheid door twee brede spleten bovenin het apparaat geblazen.

De lucht komt uit die twee dunne spleten (van drietiende millimeter) met een snelheid van 180 kilometer per seconde. Door de handen omhoog te trekken wordt het water met orkaankracht van de handen geblazen. Het weggeblazen water loopt onderin via een afvoer weg en verdampt daarna.

De Airblade werkt, na een korte leerperiode. Het is zaak de natte handen vooral langzaam omhoog te trekken, langs de luchtspleten.

De innovaties? Die luchtspleten van drietiende millimeter waardoor lucht die hoge snelheid krijgt. De doorbraak zit onder de afschermkap: de motor die lucht wegblaast.

Aan die digitale motor heeft Dyson meer dan zeven jaar gewerkt. Niet aan het principe, dat was bekend, maar aan de uitvoering. Zo wordt de rotor van de motor op een andere, slimmere manier rondgedraaid in een magneetveld. Niet schoksgewijs zoals bij een gewone elektrische motor, maar continu, dankzij slimme sensoren en regelelektronica.

Bovendien is de rotor gemaakt van een superlichte, maar keiharde en vormvaste kunststof, Victrex. De digitale motor is kleiner, lichter, sneller (meer dan tachtigduizend omwentelingen per minuut). Inmiddels is hij ook in een Dyson-stofzuigertje gezet.

De Airblade droogt handen in tien seconden, heeft Dyson in zijn eigen lab gemeten. Andere drogers – onder andere van Mitsubishi – doen daar minimaal 25 seconden over.

Het stroomverbruik van de Airblade ligt 80 procent lager, omdat het water wordt weggeblazen en niet wordt verdampt zoals bij andere drogers. Warme lucht maken, vergt veel stroom, en een lange opstarttijd.

Dyson lijkt wel wat last te hebben van smetvrees. In de Airblade zit een superfilter om lucht te ontdoen van bacteriën voordat die over de natte handen wordt geblazen. Ook wordt het afvalwater met bacteriedodend jodium gereinigd voordat het verdampt.

Overdreven, nauwelijks uit te leggen maatregelen. Het betreft per slot van rekening lucht, zij het wat geconcentreerd, waarin die handen al de hele dag verblijven.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden