Snapchat lijdt enorm verlies, maar gaat toch naar de beurs

De beursgang van Snap Inc., het bedrijf achter het sociaal netwerk Snapchat, heeft documenten ingediend voor een notering aan de New York Stock Exchange. Daaruit blijkt dat het bedrijf afgelopen jaar een verlies leed van bijna 515 miljoen dollar (480 miljoen euro). Desondanks schatten analisten de waarde van Snap op 23 miljard dollar, waarmee de grootste beursgang sinds die van het Chinese webwinkelbedrijf Alibaba op komst is.

Lisa van der Velden
Het logo van Snapchat hangt op een spandoek aan de New York stock Exchange. Beeld epa
Het logo van Snapchat hangt op een spandoek aan de New York stock Exchange.Beeld epa

Via de app van Snapchat kunnen gebruikers elkaar berichten en foto's sturen die na een korte tijd weer verdwijnen. De applicatie werd in 2012 opgericht en passeerde afgelopen zomer Twitter wat betreft actieve dagelijkse gebruikers: 161 miljoen mensen gebruiken de app dagelijks. Zo'n 60 procent van hen is 13-24 jaar, wat het sociale netwerk aantrekkelijk maakt voor adverteerders.

Uit de documenten die Snap bij beurswaakhond SEC heeft ingediend blijkt dan ook dat de advertentie-inkomsten razendsnel groeien: afgelopen jaar werd 404 miljoen dollar verdiend aan advertenties, zeven keer zo veel als een jaar eerder.

Ondanks die inkomsten is het verlies dat Snap lijdt groter dan de totale omzet. Zo blijkt dat het bedrijf vorig jaar 515 miljoen euro heeft verloren, ruim 140 miljoen meer dan in 2015. Oorzaak zijn investeringen in extra personeel, marketing en ontwikkeling. Met de beursgang hoopt het bedrijf 3 miljard dollar op te halen.

Aandelen zonder stemrecht

Al met al lijkt Snaps gang naar de beurs de grootste te worden sinds die van de Chinese webwinkelbedrijf Alibaba, in september 2014.

Na de beursgang willen de oprichters overigens zo veel mogelijk de touwtjes in handen houden. Klinkt normaal, maar bij Snapchat gaat dat wel heel ver. Zo wil het bedrijf aandelen zonder stemrecht uitgeven.

Beleggers gruwen van dit soort constructies, omdat ze in ruil voor hun investering nul zeggenschap over de gang van zaken krijgen. Ze huldigen het principe: één aandeel is één stem. Aandelen zonder stemrecht zijn in Nederland verboden.

In 2013 bood Facebookbaas Mark Zuckerberg 3 miljard dollar voor Snapchat, maar verrassend genoeg sloegen de oprichters van de app dit bod af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden