Sms-bombardement voor ministers

De vakcentrales organiseren aanstaande zaterdag een grote manifestatie op het Museumplein in Amsterdam tegen de ingrepen van het kabinet in onder andere VUT, prepensioen, WAO en WW....

Van onze verslaggevers

Het Centrum voor Werk en Inkomen, het CWI, heeft werkzoekenden die zaterdag in Amsterdam aan de demonstratie willen deelnemen, ontslagen van de plicht naar de banenmarkt te komen die het centrum op diezelfde dag organiseert. Dat schrijft het CWI in een brief aan de vakcentrales FNV, CNV en MHP.

De ambtenarenbond Abvakabo FNV gaat tot het eind van het jaar door met actievoeren 'in alle sectoren', onder meer bij het vervoer, de zorg en gemeenten.

FNV, CNV en MHP hebben minister De Geus van Sociale Zaken een ultimatum gesteld: hij moet binnen twee weken het besluit terugdraaien om CAO's waarin loonsverhogingen worden afgesproken, niet op te leggen aan alle bedrijven binnen een sector. Doet de Geus dit niet, dan stappen de vakcentrales naar de rechter.

De vakcentrales en de belangrijkste oppositiepartijen beslissen maandag of zij een referendum organiseren tegen de afschaffing van het prepensioen. Om een referendum mogelijk te maken, moeten de bonden en de partijen in eerste instantie veertigduizend handtekeningen verzamelen. Daarna moeten nog eens zeshonderdduizend burgers een handtekening zetten.

FNV Bondgenoten publiceert op het internet de inkomensgegevens van topbestuurders van bijna tweehonderd beursgenoteerde bedrijven. Ook de percentages waarmee de topinkomens zijn gestegen, staan vermeld. Volgens de bond 'valt niet aan de leden uit te leggen dat loonmatiging wel voor hen geldt, maar niet voor hun bazen'. Op www.rodemannetje.nl zijn de huizen te zien van de managers.

Naast rookbommen, fluitjes en vlaggen zetten de actievoerders van FNV, CNV en MHP zaterdag een nieuw wapen in: een sms-bombardement. De vakbonden gaan Nederlanders oproepen massaal protest-sms'jes te versturen naar bewindslieden. Bij een sms-bombardement worden zoveel sms'jes achter elkaar verstuurd, dat de telefoon onbruikbaar wordt, een beproefd politiemiddel bij diefstal van een mobiele telefoon. De zieke premier Balkenende zal worden gespaard. Minister Zalm van Financiën zal er volgens zijn woordvoerder geen last van hebben: 'De minister heeft geen mobiele telefoon.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden