'Smoesjes' staatssecretaris wekken weerstand

De zelfverzekerde VVD-staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting lijkt een tegenpool van zijn weifelende D66-voorganger Tommel. Maar ook Remkes heeft zich na anderhalf jaar danig in de nesten gewerkt....

Een onderwerp met een lange voorgeschiedenis. Nog voor de derde dinsdag van september 1999 presenteert PvdA-fractievoorzitter Melkert, samen met huurspecialist Duivesteijn, een voorstel om de huren in 2000 niet meer te laten stijgen dan met het percentage van de inflatie. Hij verwijst naar het regeerakkoord.

Remkes is zeer ontstemd. 'Niet alleen de uitleg van het regeerakkoord door de PvdA is de maat aller dingen. We moeten compromissen zoeken', zegt hij.

Na overleg met de Woonbond en de vereniging van woningcorporaties Aedes kiest Remkes voor een maximale huurverhoging van 4,5 procent in 2000; midden tussen de verwachte 2,2 procent inflatie en de maximale huurstijging van 6,5 procent van vorig jaar in.

'Uit den boze, zo'n stijging', reageert Duivesteijn, die meent dat vooral huurders van goedkope huizen met de maximale stijging zullen worden geconfronteerd.

Het D66-Kamerlid Van 't Riet komt met een compromis. Ze vindt het PvdA-voorstel 'te rigide'. De VVD'er Hofstra, partijgenoot van Remkes, sluit zich daarbij aan.

Het tweetal stelt voor de huurstijging op het niveau van de inflatie te houden. Maar verhuurders die er goede motieven voor hebben, mogen de huren tot 4,25 procent laten stijgen. De huurcommissie moet zich daarover buigen. Remkes noemt het voorstel tijdens het Kamerdebat 'erg bureaucratisch', maar ontraadt het niet. Daags daarna stuurt de VVD-bewindsman echter een brief naar de Kamer waarin hij het D66-voorstel onderuit haalt. Hij noemt het 'ondeugdelijk.'

Daarmee jaagt hij Van 't Riet in de armen van PvdA'er Duivesteijn. Gesouffleerd door de PvdA'er, maakt zij een nieuw voorstel. Als de huur hoger is dan 60 procent van de maximaal toegestane huurprijs voor een woning (gebaseerd op punten), moet de huurverhoging worden beperkt tot het percentage van de inflatie. Is de huur lager, dan mag de huurverhoging maximaal 4,25 procent bedragen.

Het D66-voorstel krijgt steun van de PvdA, GroenLinks, de SP, RPF en GPV; een Kamermeerderheid. Remkes zit in de problemen. Eerst probeert hij Van 't Riet tegemoet te komen. Ze hapt niet.

Dan doet Remkes een geste naar de PvdA. Bij een maximale huurstijging van 4,25 procent zullen huurders die huursubsidie ontvangen, worden gecompenseerd. Duivesteijn hapt wel. Hij weet het CDA aan zijn zijde. Huurders met lage inkomens, ongeveer één miljoen van de drie miljoen, worden immers gespaard. Het kabinet stemt in met dit plan.

Voor de afwijzing van de motie van Van 't Riet verwijst Remkes naar een advies van de landsadvocaat, waaruit zou blijken dat de corporaties financiële claims kunnen indienen. Zijn CDA-voorganger Heerma zou bij de verzelfstandiging van de corporaties de toezegging hebben gedaan dat tot het jaar 2010 een gemiddelde huurverhoging van 3,8 procent mogelijk moet zijn.

De Kamer verzoekt het advies openbaar te maken, maar mag het alleen vertrouwelijk inzien. Na inzage twijfelen vrijwel alle fracties aan de juridische argumenten. Remkes blijft openbaarmaking weigeren. Hij geeft tegelijkertijd toe dat er geen juridisch harde afspraken zijn gemaakt. Wel zijn er verwachtingen gewekt. 'Juridische smoesjes om een wens van de Kamer niet uit te voeren', oordeelt GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden