ColumnPeter de Waard

Smaakt het andere AEX-recept een stuk lekkerder?

null Beeld

Wie 4 september 2000 op het absolute hoogtepunt van de toenmalige markt 1.000 euro had belegd in de 25 fondsen die de AEX-index vormen, zou woensdag eindelijk quitte hebben gespeeld. Zelfs een spaarrekening bij een willekeurige Nederlandse bank zou daarmee vergeleken een goudmijn zijn.

Maar net als statistieken kunnen indices ­iedereen op het verkeerde been zetten. Dat geldt zeker voor de AEX. Deze index is een pure koersindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met de inkomsten uit aandelen: het dividend.

Op 31 maart werd nog een record gebroken en een magische grens overschreden. De AEX-herbeleggingsindex, het onbekende broertje van de beroemde graadmeter, schoot door de 2.500 punten. Dat is een verdubbeling ten ­opzichte van 4 september 2000. Deze index houdt wel rekening met het dividend. Wie 1.000 euro had belegd en de uitgekeerde dividenden ook weer in AEX-fondsen zou hebben gestoken, zou zonder te handelen 21 jaar later 2.000 euro aan aandelen hebben gehad.

Beursindices zijn er in alle soorten en maten en laten zich slecht vergelijken. De Dax-index van de beurs van Frankfurt is wel een herbeleggingsindex, net als de S&P500, niet de ­bekendste (dat blijft de Dow Jones) maar wel de meest belangrijke index van de beurs op Wall Street.

De Dax, waarin de dertig grootste fondsen van de beurs in Frankfurt zijn opgenomen, haalde in 2000 net als de AEX een voorlopig record van 7.932 punten. Dat record werd al in mei 2013 gebroken, dankzij de uitgekeerde dividenden.

Nu staat de Dax boven de 15 duizend, ook een verdubbeling. De S&P 500 – de Standard & Poor’s waarin de vijfhonderd grootste Amerikaanse ondernemingen zijn opgenomen – doet het zelfs nog iets beter. Die is van 1.509 eind juli 2000 naar 3.973 nu gegaan.

Voor de samenstelling van beursindices zijn er evenveel recepten als voor stoofpotjes. De AEX is een marktgewogen index, waarin de fondsen met het grootste handelsvolume in geld het zwaarst meetellen. Dat was decennia lang Koninklijke Olie, nu is het ASML. Geen fonds mag echter voor meer dan 15 procent meewegen in de index.

De Dow Jones wordt niet samengesteld op grond van objectieve factoren zoals het handelsvolume of de marktkapitalisatie. De dertig fondsen worden geselecteerd door een jury die als taak heeft de index een zo goed ­mogelijke afspiegeling te laten zijn van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Daarnaast is de Dow een prijsgewogen ­index, de beursfondsen met de absoluut hoogste beurskoersen wegen het zwaarst mee. Maar vaak gaat er juist de meeste handel om in fondsen met lagere koersen. De Dow Jones, zo wordt gezegd ‘is de meest bekende benchmark die door niemand wordt gebruikt’, ­hetgeen wil zeggen dat op de Dow nauwelijks afgeleide producten als opties of trackers bestaan.

Voor dat laatste was de AEX ooit door Tjerk Westerterp ontwikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden