Sluiting kolencentrales vergt extra windpark op zee

Er ligt een alternatief voor het kabinetsplan om de milieudoelstellingen te behalen, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Eneco en Natuur & Milieu. Een windpark op zee biedt louter voordelen.

Beeld anp

Een groot extra windmolenpark op zee is onvermijdelijk nu de Tweede Kamer op termijn alle Nederlandse kolencentrales wil sluiten. De maatregel is honderden miljoenen euro's goedkoper dan het huidige energieplan, levert ruim zesduizend banen op en is beter voor het milieu.

Dit concludeert onderzoeksbureau CE Delft in een onderzoek in opdracht van energiemaatschappij Eneco en belangenorganisatie Natuur & Milieu. Een nieuw windmolenpark, gecombineerd met extra zonnepanelen en andere duurzame alternatieven is volgens Natuur & Milieu nodig om de Nederlandse energiedoelstellingen te halen. Het levert ook een besparing op van 600 miljoen euro subsidie vergeleken met het huidige energieakkoord.

Binnen vier jaar moet 14 procent van alle energie in Nederland hernieuwbaar zijn, aldus het breed gedragen energieakkoord. Een deel daarvan moet nu nog komen van houten pellets die worden meegestookt in de kolencentrales. Dat kost het rijk circa 3,9 miljard euro subsidie.

Tekst gaat verder onder de foto.

De stadsverwarming van Purmerend wordt geheel gestookt met houtsnippers, afkomstig van houtkap uit heel Nederland. Dit vermijdt de uitstoot van jaarlijks 50duizend ton CO2. Beeld Michiel Wijnbergh

Onder vuur

Maar deze methode ligt onder vuur. Een kolencentrale verbrandt namelijk altijd nog meer vervuilende kolen dan de CO2-neutrale houtsnippers. Bovendien wil een Kamermeerderheid de centrales juist sluiten.

Ook de subsidie voor biomassa staat in de koelkast. De Tweede Kamer wil dat het kabinet eerst kijkt naar de alternatieven om daarna te komen met een helder plan om de kolenstook verder af te bouwen naar nul.

Als je nu nog subsidie belooft aan kolencentrales, blijven die zeker nog tien jaar open, zegt Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu. 'De vraag is of je dat moet willen. En gelet op de alternatieven, is het ook niet nodig.'

Tegenover het meestoken van biomassa stelt de studie een mix van alternatieve bronnen. Energie uit wind op zee doet de grootste duit in het zakje met ruim tachtig extra molens, goed voor stroom aan 150 duizend huishoudens. En waar de kostprijs van energie uit biomassa is gestegen, is de energieprijs van wind op zee juist gedaald.

Haast

Wel is haast geboden. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen zónder biomassa, moet uiterlijk 2019 gestart worden met de bouw van een nieuw windpark. Geopperd wordt ver uit de kust bij IJmuiden of boven de Wadden. Dat is technisch mogelijk volgens de Nederlandse Wind Energie Associatie, maar hangt af van de politieke wil om snel vergunningen te verlenen.

Binnen de termijn van 2020 een extra park bouwen op zee wordt daarom een hele toer, meent een woordvoerder van Energie Nederland. De vertegenwoordiger van de gezamenlijke energiemaatschappijen baalt van het voordurende 'gemorrel' aan het energieakkoord. 'De afspraken moeten een houvast bieden. Op deze manier is het voor ons ondoenlijk om onze investeringen af te stemmen op de lange termijn.'

Maar er wordt niet gemorreld aan het energieakkoord, zegt Kamerlid Jan Vos van de PvdA. 'Bijstoken van bio-massa is geen harde afspraak, eerder een absoluut maximum. Als minister Henk Kamp van Economische Zaken de huidige plannen doorzet, verbrandt hij mogelijk miljoenen aan subsidie. Het kan gewoon goedkoper, ook op het gebied van milieu en werkgelegenheid blijken de duurzame alternatieven aantrekkelijker. Hier moeten we wat mee. Dat is duidelijk.'


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden