Sluiting dreigt voor 130 locaties kinderopvang

De commerciële kinderopvangorganisatie Estro, onder andere bekend van de keten Catalpa, dreigt failliet te gaan. Het Britse bedrijf Smallsteps neemt een groot deel van de kinderopvanglocaties over. Tweederde van de 3.600 banen zou behouden kunnen blijven, maar 130 vestigingen met samen 1000 werknemers dreigen na juli te worden gesloten. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over het dreigende faillissement.

Jassen in gang kinderopvangBeeld ANP

Estro stuurde vannacht een brief (zie onder) naar haar klanten, waarin het bedrijf bekendmaakte dat het 'naar alle waarschijnlijkheid' faillissement ging aanvragen. 'Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken', aldus Estro.

Vandaag kreeg Estro uitstel van betaling van de rechtbank in Amsterdam. Dat maakte het bedrijf bekend nadat vakbond Abvakabo FNV had bericht dat het bedrijf al failliet zou zijn verklaard. De rechter heeft een bewindvoerder aangesteld.

Door de overname door Smallsteps kunnen 250 vestigingen open blijven en doorgaan onder de naam van de Britse organisatie. Dit heeft vakbond AbvaKabo FNV vandaag gemeld. De toekomst van de andere 1.000 medewerkers en 130 vestigingen is ongewis. 'Dit faillissement is niet alleen een grote klap voor de kinderopvang in Nederland, maar ook voor alle medewerkers, de kinderen en hun ouders. Vier jaar geleden is de voorloper van Estro overgenomen voor 400 miljoen euro door buitenlandse investeerders. Waar is dat geld gebleven? Waarom is er niet eerder ingegrepen om een faillissement te voorkomen?', aldus voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV.

Er werd al langer gevreesd voor problemen bij Estro, omdat de schulden door de investeringen van private-equities zoals Bencis en Providence alleen maar waren toegenomen.

Het Financieele Dagblad
berichtte vanochtend dat enkele directeuren zijn opgestapt, personeelsleden vrezen voor hun baan en de werkingsduur van het sociaal plan is verlengd.

'Stunten met kinderopvang'
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman waarschuwde vorig jaar al voor de situatie bij Estro. 'Stop met het stunten met kinderopvang', zei Voortman. 'Dit is heel erg. Het geld waarmee normaliter het loon van voldoende leidsters wordt betaald, verdwijnt naar investeerders. Blijkbaar wordt de wet door durfkapitalisten nog altijd met voeten getreden. Dat is bizar en dit kabinet moet dan ook direct ingrijpen.'

De organisatie is met 2.800 werknemers en 340 locaties de grootste aanbieder van kinderopvang in Nederland. Het bedrijf bevestigde in het FD dat president-commissaris Hans Rijnierse acht maanden na zijn benoeming is afgetreden.

'Als ik geweten had wat ik nu weet, dan had ik er wel drie keer over nagedacht. De feitelijke situatie bij Estro komt niet overeen met mijn verwachtingen', zei Rijnierse in een reactie. Volgens mede-commissaris Hans Hillen heeft het bedrijf te lijden onder bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en de zwakke economie.

Er komt een stille curator om de aanvraag van het faillissement in goede banen te leiden. Stille curatoren worden steeds vaker ingezet om een doorstart bij faillissementen te regelen. Dit gebeurde onlangs nog bij Neckermann.

Overheidsmiljoenen terug
Volgens woordvoerder Gjalt Jellesma van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, moet de overheid een half miljard euro aan bezuinigingen op de kinderopvang teruggeven aan de sector, om te voorkomen dat meer bedrijven omvallen.

Volgens Jellesma heeft de regering een half miljard te veel bezuinigd op de kinderopvang, omdat veel ouders hun kinderen van de crèche haalden, waardoor er geld overbleef. De overheid moet deze miljoenen wat hem betreft 'direct weer terugpompen' om ervoor te zorgen dat er genoeg opvang is zodra de markt weer aantrekt.

De woordvoerder vindt het jammer dat, nu de markt zich na jarenlange neergang eindelijk stabiliseert, er toch nog kinderopvanglocaties failliet gaan. Dat heeft volgens Jellesma weer een negatieve invloed op investeringen door banken in de sector. Crèchehouders van wie het klantenbestand weer groeit, krijgen van de bank toch nul op het rekest, stelt hij.

Boink werd volgens Jellesma de afgelopen week overspoeld door telefoontjes van ongeruste ouders die gebruikmaken van kinderopvang door Estro. Hij noemt het positief dat Estro een doorstart zou maken, maar volgens hem is het alsnog vervelend voor de kinderen en hun ouders dat zij waarschijnlijk van opvang moeten wisselen.

Beeld anp
De brief die Estro naar alle klanten heeft gestuurd.Beeld Redactie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden