Sloopregeling nu zelf ontmanteld

den haag De sloopregeling voor oude auto’s komt morgen ten einde. Eigenaren die hun tweedehandsje inruilen voor een nieuwe (en schonere) auto, krijgen dan niet langer 750 tot 1.750 euro premie van de overheid....

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Dit maakte demissionair minister Tineke Huizinga van Milieu maandag bekend. De sloopregeling was een van de maatregelen die stamden uit het crisispakket dat het kabinet vorig jaar maart heeft gepresenteerd. De overheid investeerde 65 miljoen euro in de regeling, de branche zelf 20 miljoen.

Die pot is op, meldde Huizinga. Volgens de bewindsvrouw was de regeling ‘een succes’; zo’n tachtigduizend automobilisten hebben er het afgelopen jaar gebruik van gemaakt. ‘Hierdoor zijn we in staat geweest de luchtkwaliteit te verbeteren en de economie te stimuleren.’ Wegens het ‘succes’ wordt daarom geen vervolg gegeven aan de sloopregeling.

Begin deze maand bleek dat de verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland was gestegen. In maart werden 31 procent meer nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Die niet-officiële cijfers kwamen van een adviesbureau voor autodealers, maar werden niet weersproken door de Rai, de vereniging van auto-importeurs. Overigens stimuleerde de regeling vooral de markt voor nieuwere tweedehandsauto’s.

Al een paar maanden stijgt de autoverkoop. In die zin is de sloopregeling een succes. Alleen zetten deskundigen wel vraagtekens bij de milieueffecten. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde vorig jaar september dat de helft van de 80 duizend auto’s ook zonder regeling op de schroothoop zouden zijn beland. De sloopregeling leidt daarom juist niet tot schonere lucht, luidde de conclusie.

Maar de verkoop van auto’s (het stimuleren van de economie) is wel gelukt. Branchevereniging RAI bepleitte vorige maand al voor een verruiming van de sloopregeling, zodat nog meer mensen hun oude wagen kunnen inleveren voor een nieuwer exemplaar.

In de politiek zijn echter weinig voorstanders te vinden voor een verruiming van de regeling. ‘Het heeft prima gewerkt’, zegt Kamerlid Liesbeth Spies (CDA). ‘De autoverkoop trekt weer aan, dus er is geen reden tot verruiming.’

Helma Neppérus (VVD): ‘Het is goed dat de sloopregeling er was, maar zoiets kan hooguit tijdelijk zijn. Nu moeten we nog af van de subsidie op roetfilters.’

Ook PvdA’er Diederik Samsom ziet weinig in verruiming van de sloopregeling. ‘De autoverkoop trekt weer aan, ook zonder sloopregeling. Omringende landen als Duitsland stoppen er ook mee.’ Datzelfde vinden de SP en ook de PVV.

De kans dat na woensdag ooit nog een nieuwe premie in het leven wordt geroepen voor het inruilen van oude auto’s is nihil. Een Kamermeerderheid ziet een dergelijke regeling niet zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden