Slimme assistent van Amazon helpt mogelijk bij oplossen moord

Een nachtelijke moord in de Amerikaanse staat Arkansas wordt mogelijk opgelost met hulp van een excentrieke getuige: een slimme stemassistent met de naam Alexa. De politie denkt dat dit apparaatje van Amazon - dat normaliter vragen over het weer en de files beantwoordt - per abuis heeft opgenomen hoe verdachte James Bates zijn Walmartcollega Victor Collins heeft vermoord.

Lisa van der Velden
Afbeelding ter illustratie. Beeld thinkstock
Afbeelding ter illustratie.Beeld thinkstock

Eerder werd Bates al verraden door zijn slimme watermeter. Dat apparaat liet zien dat de Amerikaan rond het tijdstip van Collins overlijden ruim 500 liter water heeft verbruikt, volgens politie om bloed met een tuinslang van het terras te spoelen. Het lichaam van Collins werd in Bates' jacuzzi gevonden.

Amazon heeft accountgegevens en aankoopinformatie van de stemassistent aan politie overgedragen, maar wil vooralsnog geen opnames van de bewuste avond vrijgeven. Volgens 's werelds grootste webwinkel geeft het bedrijf geen gebruikersinformatie vrij zonder een 'een juridisch geldige en bindende eis'.

Uitverkocht

Alexa van Amazon wordt vaak in combinatie met een zogeheten Echo-speaker gebruikt, en beantwoordt hetzelfde soort vragen als spraakassistentes Siri (Apple) en Cortana (Microsoft). Daarnaast kan ze op verzoek muziek afspelen. In principe neemt het apparaatje alleen geluid op als het eerst 'Alexa' hoort, maar eerder bleek al dat de assistent bij andere geluiden toch per ongeluk aan gaat. Opnames worden overigens niet op het apparaat zelf bewaard, maar wel op de servers van Amazon. Die servers kunnen de definitieve schuld van Bates bewijzen, zo denkt de politie in Arkansas, maar Amazon geeft vooralsnog geen enkele sjoege.

Privacy voorvechters zijn daar blij mee, net als de advocaat van verdachte James Bates. 'In jouw eigen huis verwacht je privacy', aldus Kimberly Weber tegen techsite Engadget. 'Dat justitie en politie technologie die ons leven beter maakt tegen ons kunnen gebruiken, daar heb ik grote moeite mee.' Bates' huis stond vol met slimme elektronica, en hij is niet de enige Amerikaan met een groeiende liefde voor dergelijke elektronica. Nu steeds meer mensen in de VS ze aanschaffen - Amazon Echo was nog voor de kerst uitverkocht - barst daar na deze moord ook weer een discussie over privacy los.

San Bernadino-schutter

Het getouwtrek om het apparaatje doet denken aan de eerdere strijd om de iPhone van San Bernadino-schutter Syed Farook, die vorig jaar samen met zijn vrouw 14 mensen doodschoot in een kantoorgebouw. Hierop eiste de FBI dat Apple een 'achterdeurtje' in het toestel van Farook bouwde, maar weigerde het techbedrijf hieraan mee te werken. Volgens Apple zou de firmware die daarvoor nodig was ook andere telefoons kwetsbaar maken.

In maart van dit jaar legde de FBI de zaak tegen Apple plots neer omdat het agentschap het toestel inmiddels zelf had gekraakt. Bij een andere moordzaak in Arkansas waarin een iPhone als bewijs kon dienen gaf Apple eveneens geen gehoor, maar bood de FBI spontaan hulp aan. Ook als Amazon geen medewerking verleent bestaan dus opties om stemassistent Alexa te laten praten.

De meeste overheden zijn niet transparant over de mate waarin zij privégegevens bij elektronicaproducenten opvragen, maar sommige bedrijven uit Silicon Valley wel. Google, Twitter en ook Facebook publiceren bijvoorbeeld zelf hoe vaak politie en justitie bij hen aankloppen voor gebruikersinformatie. Volgens Facebook is het aantal verzoeken van de Nederlandse overheid in de eerste helft van 2016 verdrievoudigd ten opzichte van het half jaar daarvoor.

Lees ook: Nederland vraagt (en krijgt) veel vaker informatie over Facebookgebruikers

De Nederlandse overheid vraagt Facebook steeds vaker om gebruikersinformatie. In de eerste zes maanden van 2016 vroeg de overheid het sociale netwerk precies 450 keer om gebruikersgegevens van Facebook, Whatsapp of Instagram. Dat is bijna drie keer zo vaak als het half jaar daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden