Economie Winnaar en verliezer

Slimme actiecoördinator drukt minister met rug tegen muur

Paula Verhoef. Beeld FNV

Paula Verhoef, Actiecoördinator: FNV’er terecht op het schild gehesen

Wie roept dat de rol van de vakbonden is uitgespeeld, is te voorbarig geweest. Ze kunnen nog vuisten maken en barricades beklimmen, zij het dat het veel gemakkelijker lukt als de belangen van de oudere werknemers (pensioenen) worden bedreigd dan die van jongeren (hogere lonen en minder flexibilisering).

De stakingen in het openbaar vervoer van dinsdag leidden nauwelijks tot wanklank. Maar ze sorteerden wel een maximaal effect. ‘De overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft begrip voor de actie en vindt het goed dat zo meer druk wordt uitgeoefend op de pensioenonderhandelingen’, zo schreef de commentator van de Volkskrant.

Dat is zeker de verdienste van Paula Verhoef, die de ingewikkelde taak had de acties te coördineren en een heel team van mensen van FNV, CNV en VVCM aan te sturen. Terecht werd zij woensdag (ze leidde eerder dit jaar ook de acties in het streekvervoer) op het schild gehesen. De FNV-bestuurder annex vakantievierder, korfballer en motorrijder, weet precies hoe ze dit kabinet in het nauw moet brengen.

Vroeger konden de hotemetoten van de vakcentrales nog honderdduizenden mensen mobiliseren op het Malieveld. Maar dat wapen is bot geworden. Slim actievoeren met veel maatschappelijke hinder maar weinig ongenoegen is een veel beter wapen om in deze tijd nog echt iets te kunnen bereiken.

Wouter Koolmees. Beeld ANP

Wouter Koolmees, minister: D66’er die zijn principes moet opgeven

Wat hij niet wil, moet hij toch doen. Minister Koolmees van Sociale Zaken staat onder een zo grote politieke en maatschappelijke druk, dat hij zijn principes moet verloochenen. Als na het koffie drinken met de sociale partners een Pinksterakkoord over de pensioenen wordt gesloten, lijkt hij de grote verliezer. Koolmees, een voormalig ambtenaar die door toenmalig minister Bos als een van zijn fijnste medewerkers werd geprezen, heeft altijd gezegd dat de pensioenleeftijd geen onderdeel zou mogen zijn van het akkoord. Dat wordt het wel. 

Als we de media moeten geloven, wordt de pensioenleeftijd tot 2025 bevroren op 66 jaar en vier maanden. Daarna zal de pensioenleeftijd stijgen met tien in plaats van twaalf maanden voor een gewonnen levensjaar. Dat is wel niet zo goed als de bonden eisen – zes maanden langer werken voor een extra levensjaar – maar toch een eindeloos doorlopende miljardenrekening. En die moet door iemand worden betaald. Dat zullen de overblijvende werkenden zijn – ofwel via hogere premies of via hogere belastingen – welke statistieken ook uit de hoge hoed worden getoverd. Knarsetandend zal Koolmees zich erbij moeten neerleggen dat de verhoging die Nederland internationaal tot voorbeeldnatie had verheven, moet worden opgegeven. Voor hem heeft Pinksteren een nare bijsmaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden