Sleutelen aan een internet in het kwadraat

Alles en iedereen verbinden via internet - dat is de heilige graal van de ICT. De zoektocht duurt echter langer dan gehoopt door het geruzie van de kruisvaarders Microsoft en Sun....

In een showroom bekijkt een echtpaar een sportieve auto. 'We kiezen rood', zegt de man. De verkoper kruist de kleur aan op een draagbare computer. Onmiddellijk beginnen in een fabriek honderden kilometers verderop robots een kale auto op de lopende band rood te kleuren. 'Of nee, toch maar zwart', zegt de klant. Een nanoseconde later verschieten de robots van kleur.

In reclamefilmpjes ziet álles er altijd eenvoudig uit.

Bedrijfsleven experimenteert al
Consumenten hebben nog weinig aan de webservices zoals Microsoft en Sun Microsystems die proberen te stimuleren. Het bedrijfsleven experimenteert al wel. Softwarebedrijf TimeGrip in Haarlem zet in op .Net.
Lees verder

Dus ook de wereld van de webservices - met de complimenten van Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf, groothandelaar in software voor personal computers, kondigde twee jaar geleden een revolutie aan onder de noemer .Net (dotnet). De grondgedachte: consumenten moeten op elk tijdstip, vanaf elke lokatie en met elk denkbaar apparaat - pc, mobiele telefoon of zakcomputer - via internet informatie kunnen uitwisselen. Kortom: internet in het kwadraat.

Veel kán nu ook al, met internet in zijn huidige gedaante. Maar webservices halen de rompslomp weg die nu nog veel activiteiten omringt. Zo e-mailt een moderne huisarts zijn recepten al wel naar de apotheek. Maar de betaling gebeurt nog ouderwets. Weken later liggen er twee rekeningen op de deurmat, die de patiënt naar zijn verzekeraar stuurt. Om zijn eigen bijdrage te betalen, krijgt de patiënt weer een acceptgiro thuis.

Webservices handelen dat allemaal automatisch af. De computer van de dokter belt met die van de apotheek. De apotheek verstuurt zijn rekening elektronisch naar de verzekeraar. En die incasseert de verplichte eigen bijdrage direct van de bankrekening van de cliënt. En dat alles in luttele seconden.

De omwenteling naar webservices verloopt echter stroperiger dan in Redmond is bedacht, gaf topman Bill Gates vorige week toe bij de tweede verjaardag van .Net. Technisch is het mogelijk om de fabrieksrobot uit de reclame vanuit de autoshowroom te dirigeren. De praktijk is nog lang niet zover. Gates gaf zijn bedrijf voor alle inspanningen het rapportcijfer 7.

Microsoft zet voor een hoger cijfer een tandje bij. Het bedrijf trekt dit jaar 5,2 miljard dollar uit aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Vorig jaar bedroeg die post nog 4,3 miljard. Een forse hap ging op aan .Net, dat ook het marketingbudget van Microsoft grotendeels opslokte. Ondanks die prikkels kijken nog veel bedrijven de kat uit de boom.

Die terughoudendheid heeft alles te maken met het imago van webservices, erkende Jim Allchin, rechterhand van Gates. 'Dit gaat over de bouwstenen van nieuwe software, over de leidingen en het beton - kortom de protocollen. Het is moeilijk om opgewonden te raken over protocollen.'

Toch vormen de bouwstenen de crux van de toekomstige webservices. Apparaten kunnen via internet alleen maar met elkaar 'praten' als ze een gemeenschappelijke taal spreken. Een van de onderdelen van die lingua franca heet Extensible Markup Language (XML). XML is de opgevoerde versie van HTML, de standaardtaal waarin de huidige webpagina's op internet zijn geschreven. SOAP, UDDI en WSDL zijn de andere standaarden, de nieuwe termen in het computerbargoens.

Gesteggel over standaarden heeft de acceptatie van webservices dwarsgezeten, stelt Hans Appel, oppertechneut bij Sun Microsystems in Nederland. 'Om iedereen een kans te geven, zijn open standaarden nodig. Technologie die iedereen mag gebruiken en waarover iedereen mag meepraten.' Inmiddels zijn de standaarden vastgelegd door het W3C, een onafhankelijke organisatie.

Sun Microsystems heeft wel redenen om wantrouwig te zijn. Tenslotte vond de concurrent al zeven jaar geleden een bouwsteen uit voor zijn eigen webservices: Java. Programma's die in deze universele programmeertaal zijn geschreven, draaien op elke computer. Of die nu door software wordt bestuurd van Microsoft (Windows), Apple (MacOS), Sun (Solaris) of het Finse wonderkind Linus Torvalds (Linux).

Java zit niet in de gereedschapkist van Microsoft. En het concern heeft zijn best gedaan om Sun buiten de organisatie te houden die webservices moet bevorderen, bleek tijdens het antitrustproces tegen Microsoft in de VS.

Een andere fout die Microsoft heeft gemaakt, vindt Appel, is de neiging om de webservices in eigen hand te houden. Neem Pass-port, het systeem dat websites vaste bezoekers laat herkennen aan een gebruikersnaam en wachtwoord. 'Wie garandeert mij dat ze er niet volgend jaar geld voor vragen? Of worden die gegevens straks verkocht aan derden?'

Microsoft hamert er op dat de privacy bij Passport gewaarborgd is. Wel is het model verlaten waarbij afnemers van de technologie de gegevens van hun klanten moesten stallen op een server van Microsoft. Michel van der Bel, algemeen directeur bij Microsoft Nederland: 'We stellen de technologie achter Passport nu aan derden beschikbaar. Die houden de gevoelige informatie in eigen hand.'

Van der Bel ziet bij webservices in de toekomst een rol weggelegd voor de overheid. 'Technologisch gezien kunnen we heel veel. Maar om zaken te kunnen doen via internet, heb je een partij nodig die consumenten vertrouwen.'

Meer dan om techniek draaien webservices om de begrippen vertrouwen en beveiliging, merkt Appel van Sun op. 'De consument bepaalt waar hij zijn gegevens achterlaat. En wie daar wanneer toegang tot krijgt.' Van der Bel erkent dat internet in dat opzicht een slechte reputatie heeft: 'Die is grotendeels onterecht. Mensen durven hun creditcard niet op een website te gebruiken, maar geven hem in het buitenland in louche restaurants wel met de ober mee.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden