Slepers Smit stemmen schriftelijk over eindbod

De werknemers van havensleepdienst Smit in Rotterdam gaan schiftelijk stemmen over het eindbod van hun werkgever voor een nieuwe cao....

ANP

Woordvoerders van FNV Bondgenoten en De Unie zeiden na afloop van de besloten bijeenkomst dat de uitslag van de schriftelijke stemming over anderhalve week à twee weken bekend zal zijn. Intussen zullen de slepers het werk niet neerleggen. De bonden hebben het bod neutraal aan hun leden voorgelegd.

Overeenstemming
De vakorganisaties en de directie van Smit hebben overeenstemming over drie van de vier struikelblokken. Alleen over de ouderenregeling kunnen zij het niet eens worden. Dit vinden veel slepers onacceptabel, omdat zij een gemiddelde leeftijd van 58 jaar hebben. Over een eenmalige uitkering, tegemoetkoming in de zorgkosten en over een tegemoetkoming in de wga-premie (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) konden de partijen het wel eens worden.

Woensdagmiddag om half twee deed het havenbedrijf nog een laatste aanpassing in zijn bod. Daarom wilden de bonden deze middag ook nog niet stemmen. Dit tot teleurstelling van veel slepers, die liever niet schriftelijk willen stemmen. Werknemers zeiden moeilijk te kunnen inschatten welke kant de stemming op zal gaan, al schatten zij in dat het grootste deel niet tevreden is met het resultaat. Meerdere slepers meldden nog steeds strijdvaardig te zijn.

Eindbod
Vrijdag liepen de onderhandelingen tussen de bonden en Smit stuk. Het bedrijf kondigde daarna aan met een eindbod te komen dat de slepers woensdagmiddag in een besloten bijeenkomst hebben besproken.

De 240 slepers voeren al sinds 23 februari actie en hebben sinds die tijd vijf keer het werk neergelegd, variërend van enkele uren tot vier dagen. De slepers willen onder andere een loonsverhoging en een ouderenregeling in hun cao.

De rechtbank bepaalde in kort geding tijdens de derde staking dat de slepers na elke vijf dagen staken het werk voor minstens vier dagen voor 75 procent moeten hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden