Slepende rechtszaak beslecht: wodkamerk Stoli is definitief van de Russen

Het Russische staatsbedrijf Sojuzplodoimport is definitief de rechtmatige eigenaar van het wodkamerk Stolichnaya en alles wat daaraan vast hangt.

Een kunstwerk van Leonid Sokov geïnspireerd op de fles van Stolichnaya. Foto afp

Dat heeft het Haagse gerechtshof besloten in een slepende rechtszaak tussen het staatsbedrijf en Spirits. Dat laatste bedrijf verkoopt in de Benelux nog wodka onder de naam Stoli. Dit nadat het gebruik van de merknamen Stolichnaya en Moskovskaya al in 2015 was verboden. Een lagere rechter vond de afkorting Stoli wel door de beugel kunnen, maar het gerechtshof oordeelt daar in hoger beroep anders over. Stoli lijkt te veel op Stolichnaya en is dus ook eigendom van Sojuzplodoimport.

Dat is slecht nieuws voor Spirits. Het bedrijf moet van de Haagse rechter alle winst terugbetalen die het sinds 1999 met de Stolichnaya-merken in de Benelux heeft behaald. Spirits kijkt of er juridisch nog iets mogelijk is. De Nederlandse advocaat Joris van Manen meldt ondertussen namens de Russen dat 'na vijftien jaar procederen zeker is dat het Russische erfgoed blijft waar het hoort: in Rusland'.

Meer over