Slechts kwart van gemeenten heeft WOZ-inzage op orde

Slechts een kwart van de Nederlandse gemeenten voldoet aan de wettelijke plicht om WOZ-waarden van huizen te openbaren in het WOZ Waardeloket. In dat publieksregister moet iedereen met een muisklik de waarde van iedere woning in Nederland kunnen achterhalen. Het gaat daarbij om de waarde die een gemeente toekent aan het huis voor berekening van de onroerende-zaakbelasting.

De website van het WOZ-waardeloket op een iPad. Met het loket kunnen burgers online de WOZ-waarde van woningen raadplegen. Beeld anp
De website van het WOZ-waardeloket op een iPad. Met het loket kunnen burgers online de WOZ-waarde van woningen raadplegen.Beeld anp

Al meer dan tachtigduizend mensen hebben de website wozwaardeloket.nl bezocht. Een onbekend deel droop teleurgesteld af. 'De gemeenten zijn in overtreding', zegt secretaris Jan Gieskes van de Waarderingskamer.

Dat slechts 103 van de 390 gemeenten hun gegevens openbaren via het WOZ Waardeloket ligt aan technische problemen, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Aanmelden van de gegevens is een 'tijdrovende en gecompliceerde kwestie'. Naar verwachting duurt het nog drie à vijf maanden tot alle gemeenten de vereiste transparantie in acht nemen.

De Vereniging Eigen Huis noemt de nalatigheid van de gemeenten 'onacceptabel'. Directeur Rob Mulder: 'Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden.' Het afgelopen jaar heeft een 'aanjaag'-medewerker de gemeenten al gemaand tot spoed.

Gemeenten kennen woningen jaarlijks een waarde toe op basis van verkoopprijzen in de omgeving en de kenmerken van de woning. Doorgaans gebeurt dat via een computermodel, soms ondersteund door een bezoek van een taxateur. Behalve voor de onroerendezaakbelasting gebruikt een aantal gemeenten de WOZ-waarde ook voor berekening van de rioolrechten en forensenbelasting.

'Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden.' Het afgelopen jaar heeft een 'aanjaag'-medewerker de gemeenten al gemaand tot spoed.' Beeld anp
'Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden.' Het afgelopen jaar heeft een 'aanjaag'-medewerker de gemeenten al gemaand tot spoed.'Beeld anp

Voor huiseigenaren geldt: hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager de belasting. Vergelijken met huizen in de buurt kan daarom interessant zijn. Als aan een vergelijkbaar huis een lagere waarde is toegekend, kan dat aanleiding zijn om bezwaar te maken tegen de taxatie van het eigen huis.

Het Waardeloket kan ook van pas komen bij de huizenjacht. Een goed berekende WOZ-waarde geeft een indicatie van de prijzen van de huizen in buurt. Ook kan de WOZ-waarde vaak gebruikt worden bij de aanvraag of verlaging van een hypotheeklening en bij de berekening van de premie van een opstal of inboedelverzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden