Slechts eentje roept er nog: 'Kraken gaat door'

AMSTERDAM..

Van onze verslaggever

Sinds tijden is de leuze weer eens te horen in Amsterdam: 'ME, weg ermee.' Tijdens de ontruiming van twee kraakpanden woensdag wordt er door de krakers gescholden en ook gooien ze met verfbommetjes. Daar blijft het bij. De politie houdt twintig krakers aan die zich in de kelder van Villa Omval aan de Amstel hebben verschanst. Vijf krakers die een pand aan de Sarphatistraat bezetten, weten via de binnentuin te ontkomen.

Villa Omval is het eerst aan de beurt. In de vroege ochtend hebben de krakers op de weg voor het pand barricades van banden en afval in brand gestoken. Er heeft zich een kleine groep sympathisanten verzameld die zich eenvoudig laat verdrijven als de politie met shovels de brandende hindernissen ruimt.

Uit het pand daalt tijdens de eerste politieactie een regen van verfbommetjes neer. Daarna is het verzet van de krakers voorbij. Niettemin heeft de politie veel tijd nodig om de krakers te arresteren. Een hoogwerker zet een container met agenten op het dak die het pand kamer voor kamer in bezit nemen. Commissaris J. van Riessen meldt tegen elven nog even bezig te zijn: 'Het gaat niet gemakkelijk. Ze zitten in de kelder achter een stalen plaat, maar we halen ze eruit.'

Om twaalf uur is het zover als de politie met een stormram een luik van de kelder heeft ingebeukt. Daarna worden de krakers één voor één naar buiten geleid. Slechts eentje roept 'Kraken gaat door', de rest gaat zonder morren mee. De sfeer was volgens filmer F. de Lange, die als enige journalist tijdens de ontruiming in het pand zit, een beetje mallotig. 'Er was afgesproken alleen verfbommen te gooien en verder geen verzet te plegen.'

Het pand aan de Omval in het stadsdeel Watergraafsmeer is in 1992 gekraakt om illegale Joegoslaven te huisvesten. Er woonden ongeveer twintig mensen in steeds wisselende samenstelling. Hun argument tegen de ontruiming was dat het pand op de monumentenlijst thuishoort. De laatste jaren hebben ze daar hun uiterste best voor gedaan, maar de pogingen strandden vorige week.

Verder zijn de krakers het er niet mee eens dat hun pand wordt ontruimd voor de bouw van nog meer kantoren. Delta Lloyd wordt de eigenaar van de grond en gaat kantoorruimte realiseren. Vreemd, vinden de krakers, want de 150 meter hoge Rembrandttoren iets verderop staat voor de helft leeg. Voor die kolos hebben de sympathisanten van de krakers zich verzameld. Onder toeziend oog van de ME houden ze een spandoek op.

Iets grimmiger is de sfeer 's middags als de tweehonderd man politie het pand ontruimen in de Sarphatistraat aan de rand van het centrum. De eigenaar wil er kantoorruimte realiseren. Hier is veel publiek op straat, onder wie naar schatting honderd tot tweehonderd aanhangers. Er gaat wat duw- en trekwerk aan vooraf om de straat vrij te krijgen. De leuze 'ME, weg ermee', klinkt weer.

Hier lukt het de politie niet de krakers te arresteren. Na een bombardement van verfbommen, zakjes koffieprut en rottend fruit, ontsteken de met bivakmutsen vermomde krakers op het balkon een rookbom. Onder dekking van de rook verlaten ze het pand aan de achterkant en mengen ze zich even later onder het publiek om te zien hoe agenten het pand binnengaan.

'Jammer', reageert woordvoerder Wilting van de Amsterdamse politie. 'We hadden ze graag gearresteerd, want ze hebben met voorwerpen naar de politie gegooid.'

De komende weken wachten Amsterdam nog vijf ontruimingen. De panden worden alleen ontruimd als zeker is dat ze niet opnieuw gekraakt worden. Villa Omval is woensdag tegen het eind van de middag al voor de helft gesloopt en in het pand aan de Sarphatistraat gaan de werklui na de ontruiming meteen naar binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden