Slechte recensie voor kok langzaam werkend gif

Het is de ultieme angstdroom van elke kok en restauranthouder: het bezoek van een zogeheten, vaak anonieme, culinaire recensent. Het Horeca Journal dook in de mistige wereld van de restaurant-recensie....

Het blad neemt vooral Guido Nijssen op de korrel, die onder het lucide pseudoniem De Koksmaat, voor diverse uitgaven van Wegener schrijft. Koksmaat eet drie van de tien keer met veel azijn, heeft Horeca Journal geturfd. Maar ook de redacteuren van restaurantsgids Lekker hebben de gramschap van het blad opgewekt. 'Zij schrijven soms niet eens over kwaliteiten, prijzen, sfeer en bediening, maar gedragen zich meer als bovenmeesters.'

Slechte recensies kunnen, volgens het blad, het effect hebben van langzaam werkend gif. 'Wie luistert naar Jan Bronts van het Amersfoortse eethuis De Raadspensionaris slaat de schrik om het hart. De Koksmaat vond zijn kookkunst nog net een vijf waard. Bronts zag zijn omzet tot een kwart teruglopen en moest mensen ontslaan. Omdat hij zo'n slechte kok is? Dat is maar de vraag. Om een restaurant goed op de rails te krijgen, heb je minstens een jaar nodig. Bronts was pas acht maanden aan de gang.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden