Slechte dag voor Wall Street

NEW YORK (ANP) - Het negatieve sentiment had donderdag de overhand op de effectenbeurzen in New York. Door hernieuwde zorgen over de economie sloten alle indices op Wall Street op een stevig verlies.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde 1,5 procent lager op 8292 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,7 procent tot 888 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,9 procent tot 1695 punten.

De bezorgdheid onder beleggers werd gevoed door sombere berichten van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, en een negatief rapport over de Britse economie van kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Bank of America

De Fed maakte woensdagavond bekend aanwijzingen te zien dat de Amerikaanse economie uit de recessie opkrabbelt, maar voegde daaraan toe dat een herstel allerminst zeker is. Dit jaar zal het bruto binnenlands product verder afnemen en de werkloosheid verder oplopen. S&P verwacht dat de Britse economie verder verslechtert, terwijl de kredietbeoordelaar eerder uitging van stabilisatie.

Slechts enkele fondsen onttrokken zich enigszins aan de malaise. Bank of America noteerde na een halve handelsdag een winst van 2,5 procent. De Amerikaanse bank zou voor tientallen miljarden dollars aan staatsleningen vervroegd willen aflossen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times ligt de bank op koers om voor 35 miljard dollar aan kapitaal op te halen, onder meer door de uitgifte van nieuwe aandelen. Maar het aandeel kon de winst niet vasthouden, en dook vlak voor sluiting van de beurs in de min (0,7 procent.)

Boeing

Ook andere financiële waarden als JP Morgan Chase en Citigroup begonnen goed, maar zakten in de loop van de handelsdag weg. Citigroup behield nog een klein plusje van 0,8 procent.

Grote ondernemingen buiten de financiële sector moesten over de hele linie fors terrein prijsgeven. Vliegtuigfabrikant Boeing deed het slecht met een verlies van 2,9 procent. Het conglomeraat United Technologies ging 1,9 procent achteruit en aluminiumproducent Alcoa was een van de grootste dalers met een verlies van 4,1 procent.

Vakbond

Discounter Wal-Mart Stores stond nog wel in de gunst van beleggers met een kleine winst van 0,4 procent en autoproducent General Motors was net als woensdag het enige fonds dat een grote winst boekte (32 procent). Woensdag maakte het bedrijf bekend dat er drie potentiële kopers zijn voor de Europese dochteronderneming Opel. Ander gunstig nieuws kwam van de vakbond United Auto Workers Union, die zeggen een voorlopige overeenkomst te hebben met GM en het Amerikaanse ministerie voor Financiën over aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomst. Daarmee zou redding van het noodlijdende bedrijf een stap dichterbij zijn.

Vooral schermenbeurs Nasdaq, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, moest het donderdag ontgelden. Technologieaandelen kregen flinke klappen van beleggers. Computerproducent Apple ging met een kleine 2 procent onderuit, softwarebedrijf Microsoft leverde 2,9 procent in, en internetbedrijf Yahoo verloor 1,0 procent. Bedrijven in deze sector zijn extra gevoelig voor veranderingen in de economische vooruitzichten.

Voor de euro werd op de valutamarkt 1,3900 dollar betaald. Bij het slot van de Europese beurshandel was dit 1,3765 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden