'Slag om Eneco' nadert kookpunt: een deel van de aandeelhouders wil vertrouwen in Raad van Commissarissen opzeggen

De slag om de privatisering van energiemaatschappij Eneco nadert een kookpunt. Een deel van de aandeelhouders is van plan het vertrouwen in de Raad van Commissarissen van Eneco op te zeggen. Het gaat om 29 gemeenten met samen rond 80 procent van de aandelen.

Gerard Reijn
Het hoofdkantoor van Eneco. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Eneco.Beeld anp

Dat staat in een brief die de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser vlak voor kerstmis heeft laten sturen naar het bestuur en de commissarissen van Eneco. Rotterdam is met 32 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Eneco, en Visser is de voorzitter van de Aandeelhouderscommissie, een soort vereniging van aandeelhouders.

Vergadering

Vrijdag vindt in het hoofdkantoor van Eneco een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) plaats, maar daar zal het opzeggen van het vertrouwen niet aan de orde komen. Deze vergadering is eerder de aanleiding geweest tot de woede bij Visser en de zijnen.

Het conflict ontbrandde al afgelopen zomer, toen de Aandeelhouderscommissie een peiling startte onder alle 53 gemeenten die Eneco-aandeelhouder zijn wie er voor dan wel tegen verkoop van de aandelen was. Bestuursvoorzitter Jeroen de Haas wierp zich volop in de strijd: hij wil niet dat de gemeenten hun stukken verkopen. Hij beschouwt die gemeentelijke aandeelhouders als een garantie voor het behoud van het groene karakter van Eneco. Mede dankzij hem stemden 24 gemeenten niet in met verkoop van de aandelen.

Maar daarmee was de verhouding met de meerderheid die wel wilde verkopen, verknald. Dat bleek toen de Aandeelhouderscommissie een rapport opstelde over hoe de consultatie van de gemeenten was verlopen. De Ahc had veel kritiek op bestuursvoorzitter Jeroen de Haas. Om zich daartegen te verweren, riep De Haas de aandeelhoudersvergadering bijeen die morgen plaatsvindt. Daarbij schuwde ook hij grote woorden niet. De Aandeelhouderscommissie, zo schreef hij, 'doet de werkelijkheid geweld aan'.

Escalatie

Het was kennelijk die uitnodiging die het bestuur van de Aandeelhouderscommissie deed besluiten tot de verdere escalatie: een paar weken later schreef de Ahc het vertrouwen te willen opzeggen in de commissarissen, die hadden verzuimd De Haas in toom te houden. De Ahc spreekt van 'sterk verstoorde verhoudingen'. Dat verzoek kwam echter te laat om in de vergadering van morgen nog te kunnen worden behandeld. Of en zo ja wanneer die tweede vergadering er komt waarin dat vertrouwen zou kunnen worden opgezegd, is nog helemaal niet duidelijk. In theorie kan Eneco zo'n vergadering nog een hele tijd tegenhouden.

Door het plotseling weer opvlammen van de Slag om Eneco lijkt zich nu een voor De Haas en de zijnen aantrekkelijk scenario te ontrollen. Met de gemeenteraadsverkiezingen op til, kan Eneco plotseling weer een politieke kwestie worden, en kunnen misschien alsnog gemeenten om gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden