Slachterij fraudeerde voor 45 miljoen

De failliet verklaarde rundveeslachterij Weyl uit Enschede heeft voor 45 miljoen euro gefraudeerd. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van de curatoren Daniëls en Stekelenburg dat onlangs werd gepubliceerd op de website van Daniëls Huisman advocaten.

ANP

Na gesprekken met de directie stelden de curatoren vast dat Weyl in financiële problemen raakte tijdens de MKZ-crisis in 2000. Volgens hen is er vanaf dat moment tot dit jaar met de boekhouding gesjoemeld.

Indrukwekkend

In hun verslag noemden Daniëls en Stekelenburg de omvang van de fraude op een balanstotaal van 60 miljoen euro ‘indrukwekkend’. Uit het verslag blijkt dat de totale schuld van de voormalige slachterij minstens 95 miljoen euro bedraagt.

De curatoren hebben een claim van 30 miljoen euro neergelegd bij de voormalige directeur-eigenaar Frank Weyl en financieel directeur Harro Geerdink.

Opmerkelijk is dat accountant KPMG elk jaar de boekhouding heeft goedgekeurd. Ernst & Young zoekt uit hoe de fraude heeft kunnen plaatsvinden zonder dat het werd opgemerkt. De curatoren hebben aangifte gedaan bij het OM tegen de twee voormalige directeuren van Weyl.

Raad van commissarissen

Of het tweetal strafrechtelijk vervolgd wordt voor fraude is nog onduidelijk. De rol van de raad van commissarissen van de slachterij wordt nog verder onderzocht.

Voedingsmiddelenconcern VION uit Son en Breugel neemt onderdelen van de slachterij over. De doorstart begint met een beperkt aantal voormalige medewerkers van Weyl, bij wie zeshonderd mensen werden ontslagen. Voor de overname is nog wel de goedkeuring nodig van de Europese mededingingsautoriteit. VION verwacht deze uiterlijk medio augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden