Sla plukken? Dan maar geen uitkering

Ongeveer twaalfhonderd werklozen die van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aan het werk moesten in de land- en tuinbouw, hebben plotseling afgezien van hun uitkering....

Het CWI, het vroegere arbeidsbureau, vermoedt dat de betrokkenen andere inkomsten dan de uitkering kregen, door bijvoorbeeld ‘plotseling zelf werk te vinden’.

Het CWI voert samen met gemeenten, de UWV en de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland het project Seizoensarbeid uit om WW- en bijstandsgerechtigden aan de slag te helpen in de agrarische sector. Van de 345 benaderde gemeenten, deden honderd mee aan het project. Zo stelde Almere deelname verplicht.

Boeren en telers meldden dit jaar 22 duizend vacatures voor oogstwerk. Het CWI heeft daarvoor ruim tienduizend mensen benaderd die langer dan zes maanden werkloos zijn. De overige twaalfduizend vacatures werden op voorhand overgelaten aan vervulling door marktwerking, bijvoorbeeld door burgers elders uit de Europese Unie zoals Polen. Volgens het CWI kan het niet om illegalen gaan. ‘Daar ziet de Arbeidsinspectie scherp op toe’, aldus de woordvoerder.

Van de tienduizend benaderde uitkeringsontvangers zijn er 850 aan de slag gegaan in de land-en tuinbouw. Vorig jaar vonden 381 uitkeringsgerechtigden werk in de sector.

Ongeveer eenvijfde van degenen die dit jaar door het CWI zijn benaderd, heeft niet gereageerd en kwam niet opdagen op de werkplek. Ze hebben volgens de woordvoerder te maken gekregen met sancties in de vorm van een korting op de uitkering en/of een waarschuwing.

De maatvoering van de straf is in handen van de gemeente en, voor de WW, van de UWV. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de bijstand, en ook voor de sancties die zij opleggen.

Van de 850 uitkeringsontvangers die als slaplukker aan de slag gingen, weet het CWI van 350 welke uitkering zij hadden. Het betrof vooral bijstandsgerechtigden.

Zeker zesduizend van de benaderde kandidaten bleken fysiek niet in staat te zijn tot het werk, gezien hun lichamelijke conditie of de reisafstanden.

De ruim 21 duizend vacatures die niet door het CWI vervuld konden worden, zijn vervuld door Polen en andere inwoners van de Europese Unie, zo vermoedt de CWI-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.