Sjenitzer maakte Overtoom beroemd

In 1946 richtte Rein Sjenitzer aan de Overtoom in Amsterdam een postorder-ijzerwarenhandel op. Met de slogan 'Tuut-tuut, dat is snel' werd bedrijf fameus....

REIN Sjenitzer ging in 1986 met pensioen. Hij bemoeide zich niet meer met de activiteiten van Overtoom, het bedrijf dat hij had opgericht en groot gemaakt. Maar hij verdween niet uit de publiciteit. Sjenitzer werd een van de fanatiekste strijders voor de rechten van aandeelhouders. Ook hoogbejaard bleef hij in dat opzicht een pionier.

Overtoom was echter zijn levenswerk. Sjenitzer was trots op de titel 'Mister Overtoom', die hij verdiende aan het postorderbedrijf dat hij in 1946 aan de Amsterdamse Overtoom oprichtte. Al acht jaar later moest het bedrijf wegens ruimtegebrek uitwijken naar een andere locatie. Sjenitzer koos voor Den Dolder, een centraal gelegen provincieplaats in Utrecht waar de grond nog goedkoop was. Vanuit deze plek kon hij heel Nederland makkelijk beleveren.

Het assortiment werd in de jaren zestig en zeventig steeds verder verbreed. Uiteindelijk kon Overtoom ruim 30 duizend artikelen voor het technisch- en kantorensegment uit voorraad leveren.

Sjenitzer was niet alleen een slim koopman, hij was vooral een man met enorm veel ideeën. Overtoom sprak zijn potentiële doelgroep van bedrijfsklanten niet alleen aan via de vakbladen. Ook benaderde het bedrijf ondernemers via de televisiereclame.

Het idee was dat zakenlieden die dringend stellages voor hun bedrijf nodig hebben 's avonds eerder televisie kijken dan een vakblad lezen. Met de slogan 'Tuut-tuut, da's snel, dat lijkt Overtoom wel' sprak het bedrijf echter een veel groter deel van de bevolking aan dan alleen ondernemers. Overtoom had eind jaren tachtig een naamsbekendheid van 95 procent, ongeveer evenveel als Coca-Cola.

Toen Sjenitzer in 1986 zich uit het bedrijf terugtrok (Overtoom werd verkocht aan Borsumij en is inmiddels in Franse handen) werden op het industrieterrein in Den Dolder twee nieuwe enorme magazijnen opgeleverd. Wie iets voor drie uur 's middags bestelde, kreeg de volgende dag de bestelling geleverd.

Na zijn pensioen ging Sjenitzer beleggen. Zo stopte hij een groot bedrag in Noro, de exclusieve beleggingsclub van John Fentener van Vlissingen. Toen Noro in 1992 forse bedragen bleek te hebben verloren in de vastgoedsector, ontketende Sjenitzer een aandeelhoudersopstand.

De welgestelde Noro-deelnemers - minimum-inleg was drie ton - eisten meer invloed én het vertrek van John Fentener van Vlissingen wegens belangenverstrengeling. Nadat Fentener van Vlissingen was opgestapt, begon Sjenitzer een reeks van rechtszaken om het verloren geld terug te krijgen. Namens alle aandeelhouders wilde hij zo'n honderd miljoen gulden terughalen.

Ook als aandeelhouder van Center Parcs kwam Sjenitzer juridisch in het geweer, nadat het bestuur - 'tegen de belofte in' - de aandelen verkocht aan Scottish & Newcastle Breweries. In oktober 1996 werd deze rechtszaak beëindigd. Sjenitzer had gezien zijn hoge leeftijd dit keer geen zin om nog verder te vechten, nadat de al bijna acht jaar durende procedure in eerste instantie was spaak gelopen.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.