Site maakt einde aan kakofonie onder economen

Een panel van vijftig economen gaat elke maand op zoek naar consensus over netelige economische vraagstukken. Zo hopen ze een einde te maken aan de verwarring die in het publieke debat soms ontstaat over de hervorming van de huizenmarkt, versoepeling van ontslagrecht en de omvang van bezuinigingen.

Xander van Uffelen
Recessie in eurozone, snelle krimp economie Nederland. Groei. Beeld anp
Recessie in eurozone, snelle krimp economie Nederland. Groei.Beeld anp

Economen buitelen in de media vaak over elkaar heen met tegenstrijdige opvattingen over deze fundamentele kwesties, zoals de Volkskrant begin november constateerde. Topambtenaar Ernst van Koesveld van het ministerie van Financiën riep de economen eerder op om consensus te zoeken.

Een maandelijkse peiling op de economenwebsite MeJudice moet duidelijkheid verschaffen. Gerenommeerde hoogleraren als Bas Jacobs, Sweder van Wijnbergen en Flip de Kam geven in de peiling antwoord op actuele stellingen. Ook economische columnisten als Frank Kalshoven en Mathijs Bouman geven hun opvatting.

Onder de geraadpleegde economen bestaat er alvast eensgezindheid over de beste methode voor nivellering. Als een kabinet de inkomensverschillen wil verminderen - zoals VVD en PvdA beogen - dan kan dit het beste via het belastingstelsel en niet via de zorgpremie, zo stellen de economen. Over het nut van bezuinigen verschillen de economen daarentegen van mening. Een kleine meerderheid vreest dat bezuinigen en lastenverzwaringen de economie langdurig beschadigen, waardoor de bezuinigingsdoelen niet worden gehaald. Een minderheid denkt dat de bezuinigingen op lange termijn juist gunstig uitpakken.

Website MeJudice wil de vijftig economen in de nabije toekomst mogelijk aanvullen met meer economen. Alleen gepromoveerde economen kunnen gevraagd worden door het panel. Ambtenaren of onderzoekers bij overheidsinstanties als CPB en DNB zijn uitgesloten van deelname.

De vragen zullen telkens aansluiten bij de actualiteit, zegt Van Dalen. 'Het kabinetsbeleid staat vol met economische vraagstukken. Vragen over de hervorming van de arbeidsmarkt en de huizenmarkt zullen nog zeker aan de orde komen.'

Aangezien economie een sociale wetenschap is, zal er niet altijd consensus ontstaan, zegt Van Dalen. Het is evenzeer een illusie om te denken dat economen waardenvrij opereren, zegt hij. De peiling moet daarbij in ieder geval helderheid verschaffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden