Siri-kloon, gratis Windows en Office: Microsoft speelt voor Sinterklaas

Satya Nadella beleeft een vliegende start als de nieuwe aanvoerder van Microsoft. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft een hele trits van spannende ontwikkelingen aangekondigd.

Peter van Ammelrooy
Joe Belfiore van Microsoft demonstreert Cortana in San Francisco. De persoonlijke assistent voor Windows Phone is een kloon van Apple's Siri. Beeld ap
Joe Belfiore van Microsoft demonstreert Cortana in San Francisco. De persoonlijke assistent voor Windows Phone is een kloon van Apple's Siri.Beeld ap

Nadella verrastte vriend en vijand vorige week al door hoogstpersoonlijk een versie te introduceren van Office voor de iPad, de tablet van Apple die zo'n impact heeft op de verkoop van pc's (en dus Windows-licenties). Naar verluidt had Steve Ballmer, zijn voorganger, de software in de koelkast laten zetten.

Op Build, een conferentie voor Windows-ontwikkelaars, regende het gisteren nog meer nieuwe producten.

Zo krijgen Windows Phone-toestellen over een maand een kloon voor Windows Phone van Siri, de pratende persoonlijke assistent op Apple's iPhone. Cortana, zoals Microsoft haar heeft gedoopt, bouwt op basis van locaties, contactlijsten, agenda e-mails en je zoekgeschiedenis een profiel van de gebruiker op om die beter van dienst te zijn.

HALO
Cortana kan handelen op basis van gesproken opdrachten en vragen.

Cortana is gebaseerd op een kunstmatige personage uit de computerspellenreeks HALO, waarin ze niet zo zeer de agenda op orde houdt van de protagonist - een naamloze supersoldaat die alleen wordt aangeduid met Master Chief - maar de kosmos voor de ondergang moet behouden.

De actrice Jen Taylor, die de stem van Cortana in HALO verzorgt, tekent ook voor de stem van de assistent in Windows Phone. Net als Siri heeft Microsoft Cortana van een gevoel van humor voorzien. Op de vraag 'Who's your daddy?' antwoordde Cortana volgens het persbureau AP: 'Technisch gezien is dat Bill Gates. Geen probleem.'

Cortana met een Nederlandse stem - als die al komt - is niet voor 2015 te verwachten.

Gratis
Op de Build-bijeenkomst in San Francisco maakte Satya Nadella bekend dat fabrikanten die mobieltjes en tablets bouwen met Windows erop niet meer voor dat besturingssysteem hoeven te betalen. Microsoft probeert zo zijn marktaandeel in deze markten op te schroeven. Dat schommelt nu rond de 3 procent voor mobieltjes en 2 procent voor tablets.

De gratis software geldt voor apparaten met een schermdiagonaal tot 9 inch. Microsoft zegt zijn besturingssysteem te zullen koppelen met een gratis jaarabonnement op Office 365, de online-editie van Office, de bundel kantoortoepassingen.

Volgens analisten levert een Windows-licentie ongeveer 15 dollar op. Maar aangezien op dit moment 80 procent van alle licenties wordt gebruikt om Lumia-toestellen van Nokia betekent het gebaar geen grote aderlating voor Microsoft: het bedrijf is binnenkort eigenaar van de mobieltjestak van de Finnen. Het telde er vorig jaar september 7,2 miljard dollar voor neer.

Nadella had al eerder een prijsverlaging van 70 procent aangekondigd voor fabrikanten die Windows installeren op goedkopere computers.
Microsoft gaat ontwikkelaars verder de mogelijkheid bieden om 'universele' programma's te maken - toepassingen die werken op een Windows-pc, Windows Phone, tablets en zelfs de Xbox One, Microsofts nieuwe spelcomputer.

Het bedrijf laat het aan de softwaremakers hoe ze deze multi-apps willen verkopen; met een licentie die gebruikers het recht geeft om ze op alle apparaten te installeren of een tarief voor elk soort platform afzonderlijk.

De persoonlijke assistent in de nieuwe Windows Phone heeft de stem van Cortana, een kunstmatige intelligentie uit de computerspellenreeks HALO. Beeld Microsoft
De persoonlijke assistent in de nieuwe Windows Phone heeft de stem van Cortana, een kunstmatige intelligentie uit de computerspellenreeks HALO.Beeld Microsoft

Comeback
Klein bier, maar ook opmerkelijk: het oude Start-menu uit de vorige editie van Windows keert terug in een volgende update van Windows. Na een valse start in Windows 8 (waarin Start-menu en -knop waren weggetoverd) en een halfslachtige comeback in Windows 8.1 heeft Microsoft eindelijk toegeven aan de wens van veel gebruikers. Vooral van bezitters van een Windows 8-computer zonder aanraakscherm hadden om de herrijzenis van het startmenu gevraagd.

Satya Nadella in San Francisco: de topman van Microsoft heeft het bedrijf volgens analisten in amper 60 dagen rigoreus op de schop genomen. Beeld afp
Satya Nadella in San Francisco: de topman van Microsoft heeft het bedrijf volgens analisten in amper 60 dagen rigoreus op de schop genomen.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden