Sir Richard heeft eindelijk zijn eigen bank

Britse tycoon verwezenlijkt alsnog zijn droom bankier te worden. Hij schaft een piepkleine regiobank aan...

Van onze verslaggever Robert Giebels

amsterdam Het lijkt Richard Branson, de mediaslimme tycoon die platenmaatschappijtje Virgin uitbouwde tot een zakenimperium, toch te lukken een bank te kopen. Of beter gezegd: een bankvergunning. Want de Church House Trust is thans niet een bank die een succesvolle aanval op de grootbanken kan openen.

Branson kocht de bank voor 13,7 miljoen euro – miljoen, niet miljard. De geschiedenis van het bankje gaat twee eeuwen terug. Church House Trust komt uit een stadje met veertig duizend inwoners: Yeovil, in het graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland. Drieduizend mensen hebben een rekening bij de bank die 50 miljoen pond (55 miljoen euro) aan spaartegoeden heeft. Elke andere bank zou een veelvoud daarvan aan leningen hebben uitstaan. Church House Trust slechts 25 miljoen pond.

Sir Richard wil al lang meedoen op de financiële markt. Met zijn Virgin Money verkoopt hij al verzekeringen en creditcards aan ruim 2,5 miljoen klanten. Hij probeerde in juni vorig jaar tevergeefs de genationaliseerde bank Northern Rock te kopen. Hij wilde daarmee de spaar- en hypothekenmarkt op. Dat kan hij nu alsnog met de bankvergunning die meekomt met de kleine bank uit Yeovil. De tycoon met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro steekt er bijna 100 miljoen euro in.

Branson wil de aanval openen op megabanken zoals Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds. Niet alleen zijn die vleugellam doordat ze van Brussel flink moeten krimpen. Ook kunnen ze rekenen op flink wat wantrouwen van de Britse consument. RBS is wel een van de banken waar Branson financiële producten koopt om ze onder de Virgin-vlag aan consumenten te verkopen.

‘Virgin Money wil de eenvoud terugbrengen in de Britse bankensector, die traditioneel altijd ingewikkeld is geweest’, stelde Branson in een verklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden