Winnaar & VerliezerFitbit en Oracle

Singapore fitter door Fitbit, Oracle keert zich tegen Orakel

James Park Beeld
James Park

Winnaar van de week: James Park, boekt eindelijk weer eens een succesje

James Park, medeoprichter, ceo en bestuursvoorzitter van Fitbit, kon wel wat goed nieuws gebruiken. De bekendste fabrikant van fitnesstrackers en smartwatches maakte onlangs tegenvallende cijfers bekend.

Was het nou maar een enkel matig kwartaal, dan was er geen wolkje aan de lucht. Maar het bedrijf ligt op koers om het vierde achtereenvolgende jaar af te sluiten waarin de aandelenkoers met dubbele cijfers achteruit kachelt.

Deze week kwam er een blije tijding uit Singapore. Daar heeft Parks bedrijf een contract gesloten met de regering om een miljoen van de 5,6 miljoen ingezetenen uit te rusten met een fitnesstracker. ‘Wij werken graag samen met vernieuwers als Fitbit om technologie in te zetten die Singaporezen een duwtje geeft om hun gezondheid te verbeteren’, aldus het hoofd van de dienst ter bevordering van de volksgezondheid. Tot vermoedelijk groot genoegen van Park versloeg Fitbit in de strijd om de aanbesteding zijn machtige rivaal Apple.

Aan het nieuws zit wel een schaduwrandje. De media meldden aanvankelijk dat Fitbit een miljoen polsbandjes had verkocht. Dat is niet het geval. De Singaporees die zijn gezondheid in de gaten wil houden krijgt de tracker gratis, maar moet wel een abonnement afsluiten van 10 dollar per maand en ermee instemmen dat de regering in zijn persoonlijke statistieken meekijkt.

Larry Ellison  Beeld Getty Images
Larry EllisonBeeld Getty Images

Verliezer van de week: Larry Ellison, kompanen in het bestuur vallen hem af

Oracle is een van de saaiste techbedrijven van de VS. De ontwikkelaar van databases maakt geen producten die de consument rechtstreeks raken. Oracle wordt nooit in een adem genoemd met de Big Five, te weten Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook en Amazon.

Het boeiendste wat Oracle te bieden heeft is zijn flamboyante leidsman Larry Ellison. Dat is geen man die een blad voor de mond neemt. Zijn persoonlijke leven trekt ook veel aandacht. Zoals zijn vier huwelijken en zijn obsessie met dure zeiljachten. De afgelopen weken was Ellison in het nieuws omdat hij op bevriende bankiers leunt om de filmmaatschappij van zijn dochter Megan te redden. Het verschil tussen God en Larry Ellison is niet zonder reden de titel van de beste biografie van het Oracle-orakel.

Het zat deze god afgelopen week niet mee. Aandeelhouders hebben Ellison aangeklaagd omdat ze vinden dat Oracle in 2016 veel te veel heeft betaald voor NetSuite, een specialist in internettoepassingen. Ellison had 40 procent van de aandelen in NetSuite. Hij werd een stuk wijzer van de 9,8 miljard dollar die Oracle ervoor betaalde. Opmerkelijk is dat drie leden van de raad van bestuur van Oracle hun zegen hebben gegeven aan de rechtszaak. Zij vinden dat het belang van hun concern daarmee is gediend. Gods toorn nemen ze daarbij kennelijk op de koop toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden