Siemens verkoopt defensieactiviteiten aan Dasa en Britten

Het Duitse elektronicaconcern Siemens verkoopt zijn divisie defensie-elektronica aan British Aerospace (BAe) en Dasa. De Brits-Duitse combinatie was de enig overgebleven kandidaat voor de overname, nadat Thomson CSF uit Frankrijk was afgevallen....

ANP

LONDEN/DEN HAAG

Niet bekend

Siemens zegt van de defensie-elektronica af te willen omdat er steeds minder overheidsopdrachten binnenkomen. De hele Europese defensiesector is toe aan een forse bundeling, ook al omdat soortgelijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten voor grote concurrentie zorgen.

Een woordvoerder van Siemens verklaarde dat er geen sprake is geweest van politieke druk. Het was een kwestie van prijs: het bod van BAe en Dasa was gewoon beter dan dat van het Franse Thomson, zo zei hij.

De divisie stond sinds begin dit jaar te koop. Ze leverde Siemens winst op, maar het concern beschouwde de activiteiten niet van strategisch belang voor zijn functioneren. De omzet in het eind september afgesloten boekjaar bedroeg 1,2 miljard mark. Er werken 3800 mensen.

Dasa neemt de drie vestigingen in Duitsland over. Een vestiging in Oostkamp (België) blijft buiten de overname. Dasa liet weten dat de transactie voldoende gewicht oplevert in de toekomstige onderhandelingen over de herstructurering van de Europese defensiesector.

BAe krijgt Siemens Plessey Systems (Groot-Brittannië) en Siemens Plessey Electronic Systems (Australië) in handen. Het Britse concern liet weten met de van Siemens over te nemen activiteiten zijn positie te kunnen versterken.

Siemens Nederland is volgens een woordvoerder de mogelijkheid geboden om activiteiten in het kader van de defensie-elektronica onder de nieuwe eigenaars voort te zetten. Over de voorwaarden moeten nog onderhandeld worden, maar 'we verwachten geen moeilijkheden'.

Bij Siemens in Den Haag en Zoetermeer zijn circa 25 werknemers actief op dit gebied, die bij elkaar goed zijn voor een omzet van 50 à 100 miljoen gulden. De internationale verkoop van defensie-elektronica (zoals simulators) afkomstig van ontwikkelingscentra, blijft onder de verantwoordelijkheid van Siemens Nederland vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden