Shells klimaatdoelen zijn geen halszaak voor verzekeraars

Verzekeraars staan niet te trappelen om Shell vergaande klimaatdoelen op te leggen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar het stemgedrag op de laatste aandeelhoudersvergadering van de oliemaatschappij.

Jeroen van Wensen
De raffinaderij van Shell Pernis in de Rotterdamse Haven, waar begin deze maand een lek werd geconstateerd. Beeld anp
De raffinaderij van Shell Pernis in de Rotterdamse Haven, waar begin deze maand een lek werd geconstateerd.Beeld anp

Follow This, een club van groene aandeelhouders, deed een oproep aan Shell om zijn ecologische voetafdruk inzichtelijk te maken. Shell zou de eigen CO2-uitstoot inzichtelijk moeten maken, die van zijn toeleveranciers en, het meest verreikende onderdeel, ook die van de Shell-brandstoffen die door klanten worden verstookt.

Shell noemde het voorstel onuitvoerbaar. Bovendien vindt de oliemaatschappij het voorstel niet in het belang van het klimaat, het bedrijf en de aandeelhouders. Dat vonden de meeste aandeelhouders eveneens. Verzekeraars stemden voornamelijk tegen, niet of geven geen uitsluitsel over hun stemgedrag. Het voorstel van Follow This sneuvelde derhalve.

Verzekeringsmaatschappij Vivat stemde voor. De moedermaatschappij van Zwitserleven heeft daarbij financiële overwegingen. 'Als de energietransitie plaatsvindt, dan is er geen ruimte meer voor CO2-intensieve brandstoffen', laat de verzekeraar weten, die ook vindt dat Shell ambitieuzer mag zijn in het duurzaamheidsbeleid.

Nationale-Nederlanden heeft zich onthouden van stemming. NN ondersteunt het idee om Shells eigen uitstoot en die van toeleveranciers in beeld te brengen. 'Maar het derde deel ligt volgens ons buiten de beïnvloedingssfeer van het management. Shell weet bijvoorbeeld niet in wat voor auto de klant zijn benzine stopt', licht woordvoerder Leon Willems toe. 'Is dat een twintig jaar oude zescilinder of juist een splinternieuw ecomodel?'

Achmea staat er dubbel in. Het bedrijfsonderdeel dat voor eigen rekening en risico belegt, stemde tegen het voorstel. Het onderdeel dat vermogens van klanten belegt, stemde voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden