Shell zoekt gas in Saudisch 'lege kwart'

Shell mag als eerste buitenlandse energiemaatschappij in Saudi Arabië gas winnen. Het Nederlands-Britse concern heeft een contract getekend met de overheid van Saudi-Arabië....

Van onze verslaggever

Onderhandelingen tussen Shell en Saudi-Arabië duren al ruim twee jaar. Gisteren wisten de partijen een doorbraak te bewerkstelligen. Shell neemt plaats in een consortium, waaraan ook oliemaatschappij Total en het staatsbedrijf Saudi Aramco deelnemen. Als leider van consortium krijgt Shell 40 procent van de aandelen in bezit. Topman Jeroen van der Veer van Shell noemt het contract een 'enorme doorbraak'. Het is de eerste keer sinds de oprichting van Saudi Aramco dat een buitenlands bedrijf toegang krijgt tot de gasreserves van Saudi-Arabië.

Shell gaat de komende periode op zoek naar het Arabische gas. De afgebakende oppervlakte in het gebied Rub Al Khali ('het lege kwart') bedraagt 200 duizend vierkante kilometer - vijf keer de oppervlakte van Nederland.

De investeringen van het gasproject zullen vermoedelijk miljarden euro's bedragen. Zolang het land nog niet is afgezocht naar gas, kan Shell nog geen indicatie geven van de investeringen.

Aanvankelijk gingen de onderhandelingen met Shell over een geïntegreerde aanpak. De oliemaatschappij zou daarbij ook betrokken zijn bij de bouw van elektriciteitscentrales en petrochemische fabrieken. Toen er gekozen werd enkel gas te winnen, wisten de partijen een akkoord te sluiten.

Half mei hield Van der Veer in de Volkskrant nog rekening met veel langere onderhandelingen. 'De tijdsdimensie in het Midden Oosten is anders. Ik moet elke keer bij de vijf verantwoordelijke ministers komen. Maar als je daar niet tegen kan, moet je niet meedoen.' Gisteren ondertekende Van der Veer een contract met excellentie Ali bin Ibrahim Al Naimi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden